Tekst objavljen: 10.05.2013 8:10        


Srbija je izgubila skoro 1,5 milijardi evra, odnosno pet odsto bruto domaćeg proizvoda ostvarenog u prošloj godini zbog povlačenja kapitala stranih banaka iz regiona.

Banke iznele 1,5 milijardi evra iz Srbije u 2012.

- Srbija spada u zemlje u kojima je došlo do značajnog povlačenja novca u celoj prošloj godini, ali došlo je do blagog oporavka u poslednjem kvartalu, što se verovatno nastavlja i na početku ove godine. Ono je manje nego u drugim zemljama, dok se snažno povlačenje novca iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske, uz Letoniju i Litvaniju, nastavlja - kaže ekonomista Vladimir Gligorov, uz opasku da je priliv sredstava gotovo zanemarljiv, tako da je to rđava vest, osim što ima i gorih primera.

Povlačenje kapitala banaka za direktnu posledicu imalo je gubitak oko pet odsto BDP. Ako se ima u vidu da je u 2012. godine kod nas ostvaren domaći bruto proizvod od 29,7 milijardi evra, računica je jasna, skoro 1,5 milijardi evra je gubitak.

Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste banke, kaže da su banke povlačile novac u matice od ostvarene dobiti.

- U Srbiji nije problem taj što banke povlače novac, jer njega ima dovoljno za kreditiranje. Problem je što nema projekata koje bi mogle da finansiraju i što je zaustavljen investicioni ciklus - ukazuje Carić.

Rekorderi po gubicima BDP zbog povlačenja novca banaka u zemlje matice su Hrvatska i Mađarska.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
strane banke ekonomska kriza 2012. ekonomija Srbija banka banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana