Tekst objavljen: 05.06.2013 9:00        


Banke još vagaju kakav će stav zauzeti prema preporuci NBS koja predviđa da građani koji otplaćuju stambeni kredit dobiju neku vrstu grejs perioda, koji bi im omogućio lakšu otplatu.

Banke još nisu rešile šta da rade sa švajcarcima

Preporuka predviđa da tokom tri godine građani ratu kredita plaćaju po kursu koji je važio na dan kad je kredit odobren, uvećan za rast franka u odnosu na evro za najviše osam odsto. Na taj način, rate bi im bile smanjene za 12 do 19 odsto, odnosno od 60 do 95 franaka na ratu od 500 franaka.

U Komercijalnoj banci kažu da preporuku ne mogu da komentarišu pre nego što se završe interne analize i procene, a slično odgovoraju i u Erste banci, napominjući da im je preporuka tek juče službeno dostavljena.



- U narednim danima pažljivo ćemo analizirati sadržaj preporuke. Verujemo da je Narodna banka imala na umu sve aktere na finansijskom tržištu i stabilnost sveukupnog finansijskog sektora - kaže Slavko Carić, predsednik Izvšrnog odbora Erste banke.

Druga preporuka NBS podrazumeva da banke koje su jednostrano povećale marže klijentima višak novca uračunaju u prevremenu otplatu kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti u švajcarcima švajcarski franak banke krediti kašnjenje u otplati otplata kredita nenaplativi krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana