Tekst objavljen: 28.03.2013 12:20        


Banke na Kipru danas su konačno otvorene, prvi put nakon gotovo dve nedelje, a njihovi klijenti sada imaju pristup svojim računima, doduše uz stroga ograničenja transakcija.

Banke ponovo rade, ali Kipranima samo po 300 evra

Ispred mnogih banaka, pre svega Narodne banke Kipra (Laiki), koja će biti ugašena, pre podneva su formirani veliki redovi, javlja agencija AP. Neke filijale banke Laiki u Nikoziji nisu otvorene na vreme, pa klijenti još uvek strpljivo čekaju ispred njih.

Banke na Kipru zatvorene su od 16. marta, da bi se političari dogovorili kako da prikupe dovoljno novca da osiguraju međunarodni paket pomoći. Paket, vredan 10 milijardi evra, konačno je dogovoren u Briselu u ponedeljak.
Mnogi Kiprani su jutros pohrlili ka bankama, nadajući da će biti otvorene u uobičajenih 8:30, ali su zaustavljeni ispred vrata, gde su parkirana blindirana vozila za prevoz novca i policijski džipovi.

Skoro dve nedelje, od kada je Kipru odobren evropski paket pomoći, a zatim u nekoliko navrata menjan, banke su bile zatvorene jer su štediše pohrlile da podignu novac iz banaka kojima je pretilo drastično oporezivanje.

Prvobitne mere oporezivanja depozita su donekle ublažene, ali su druga striktna ograničenja novca nametnuta.

Osim što će im dnevno podizanje novca biti ograničeno na 300 evra dnevno, Kiprani neće moći da unovčuju čekove. Troška putem debitnih i kreditnih kartica limitiran je na 5.000 evra. Isti iznos je određen kao gornji limit transakcija sa drugim zemljama, a Kiprani koji putuju u inostranstvo moći će da ponesu svega 1.000 evra.

Sva plaćanja iznad 200.000 evra ubuduće će morati da odobri specijalno uspostavljen komitet. Izuzetak su jedino kiparska vlada i centralna banka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankrot kriza evrozone kriza u Evropi dužnička kriza ekonomska kriza banka banke Kipar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana