Tekst objavljen: 30.04.2013 8:50        


Koliko je klijentima banaka u Srbiji težak kreditni teret to samo oni znaju. Tek, nose se s njim nekako, a podaci govore da su krediti za refinansiranje u padu. Za to su ovde zaslužne same poslovne banke: ne dozvoljavaju da im konkurencija otme klijenta.

Banke tetoše dužnike da ne pobegnu u drugu

One za stare kredite svojim komitentima nude niz pogodnosti, kao odgode od nekoliko meseci, sabiranje svih obaveza u jedan zajam po povoljnijoj kamati.

Krediti za refinansiranje u Kreditnom birou Udruženja banaka Srbije vode se u rubici "ostali". Oni su se krajem marta zaustavili na 27,15 milijardi dinara, a to je gotovo ceo procenat niže nego u prethodnom mesecu. Pad je još drastičniji ako se uzme u obzir kraj decembra 2012. – 4,6 odsto.
Istovremeno, na tržištu je ponuda tih zajmova prilično velika, ali klijent izgleda ostaju verni svojoj banci ako je spremna da pomogne.

– Selidba klijenta u drugu banku za nju znači gubitak prihoda. Naravno da ona to ne želi i zato se trudi da ga olakšicama zadrži – objašnjava stručnjak dr Siniša Ostojić.

Nude se grejs-periodi do nekoliko meseci, sve u nadi da će klijent uspeti nekako da se snađe i nastavi da urednije izmiruje obaveze. Tako će biti sve dok traje kriza. Tek kada se osete prvi znaci oporavka, i banke će početi da vode drugačiju politiku.

Banke se nadaju da će tako uspeti da vežu na duže staze i komitenta i prihod. Klijenti su pošteđeni papirologije i troškova koje bi imali da obaveze sele u drugu banku. Ukoliko im se sve obaveze po osnovu zajma, kartica i minusa saberu u jednu ratu, šansa da sve to izmire pa da se opet ponovo zaduže raste.

Pogledajte kompletnu ponudu refinansirajućih kredita domaćih banaka


Na šta klijent treba da obrati pažnju kada shvati da jednu ili više dospelih obaveza ne može da servisira na vreme?

Osnovno je da kamata na novi zajam sa starim obavezama treba da bude niža. Ukoliko klijent ima dugove u više banaka, treba da se odluči za reprogram tamo gde je stopa otplate niža. Ukoliko je jedna od banaka spremna da ponudi i istu stopu i grejs-perio, takvom aranžmanu treba dati prednost.

Ali svaki klijent treba da zna da će taj zajam platiti na kraju više nego da je uspeo da stare obaveze otplati.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke banka klijent banke klijenti banke kredit za refinansiranje krediti za refinansiranje refinansirajući kredit refinansirajući krediti refinansiranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana