Tekst objavljen: 24.04.2013 15:29        


Prema finansijskim izveštajima podnetim za 2012. godinu, od 31 banke u Srbiji 22 su poslovale sa dobiti, a devet sa gubitkom. Nije prikazan finansijski izveštaj za Novu agrobanku i Razvojnu banku Vojvodine pošto su u stečaju.

Banke u 2012. zaradile lepih 8,4 milijardi dinara

Sa dobiti su prošlu godinu okončale AIK banka, Inteza banka, Poštanska štedionica, Credi agrikol, Credy Kragujevac, Čačanska banka.

Ne računajući dve banke koje su prošle godine otišle u stečaj, u bankarskom sektoru je bilo zaposleno 27.211 ljudi. Prethodne godine je u istoj 31 banci radilo ukupno 28.689 ljudi što znači da je broj zaposlenih u bankarskom sektoru smanjen za 1478 ljudi. Prema podacima iz finansijskih izveštaja, najviše je smanjen broj zaposlenih u Vojvođanskoj banci sa 2.095 u 2011. godini na 1.179 u 2012. godini.
Tu su i Dunav banka, Erste banka, Eurobank, Hypo Alpe Adria, Jubmes, Jugobanka Kosovska Mitrovica, Komercijalna banka, Marfin banka, Moskovska banka, Opportunity, Procredit banka, Rajfajzen banka, Sberbanka, Sosijete ženeral, Srpska banka i Unikredit banka.

Sa gubitkom su poslovale: Alfa banka, Findomestik, KBC banka, NLB banka, OTP banka, Pireus, Privredna banka Beograd, Univerzal banka i Vojvođanska banka.

Nominalno, najveću dobit ostvarila je Inteza banka - oko devet milijardi dinara, a najveći gubitak je Nova ljubljanska banka - oko četiri milijarde dinara.

Ukupni gubici bankarskog sektora, ne računajući Novu agrobanku i Razvojnu banku Vojvodine, prošle su godine iznosili oko 13,43 milijarde dinara.

Najveći gubitak, od 14,4 milijarde dinara imala je Razvojna banka Vojvodine, NLB banka je imala gubitak od četiri milijarde dinara, Alfa banka je zabeležila gubitak od 2,9 milijardi dinara, Vojvođanska banka je imala 1,9 milijardi dinara gubitka, a Pireus banka 1,3 milijarde dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke banka bankarsko tržište Srbija 2012.

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana