Tekst objavljen: 29.08.2013 10:00        


Gotovo svaki četvrti Austrijanac uzrasta između 25 i 34 godina živi još sa svojim roditeljima. Zbog ekonomske krize mladi u Austriji sve češće žive sa roditeljima, pa eksperti upozoravaju da politika treba da preduzme određene korake kako bi se ova situacija promenila.

Beč: Mladi zbog krize sve češće žive sa roditeljima

U poređenju sa susednom Nemačkom, radi se o dvostruko većoj cifri. Kada je reč o mladima starosti između 18 do 24 godine čak više od polovine živi kod roditelja.

Kako se ocenjuje, pri tome se ne radi o udobnosti koju mlade žele da imaju, već o neophodnosti jer je od izbijanja ekonomske krize nezaposlenost kod mladih u porastu širom Evrope. Ovu situaciju znatno otežava i teška situacija na tržištu stanovanja.

Pri tome su tri faktora odlučujuća. Naime, porodice imaju u proseku na raspolaganju manje novca nego što je to bio slučaj pre par godina, a takođe je i zapošljavanje mladih teže, a stanovi sve skuplji.

Od januara su stanarine u Beču poskupele za četiri procenta, te je čak i za one koji rade puno radno vreme veoma teško da priušte sebi sopstveni stan. Često mladima preostaje alternativno rešenje u vidu stanovanja u zajednici sa drugima, studentskom domu ili roditeljskoj kući.

U međuvremenu roditelji brinu o svojoj deci i nakon završetka obrazovanja. CČk i mnogi koji su završili fakultete, ostaju u roditeljskoj kući pošto obrazovanje nije garancija za pronalaženje odgovarajućeg posla.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana