Tekst objavljen: 06.02.2013 9:09        


Kompletnim raščišćavanjem oronulih fabričkih hala Beka kod Kalemegdana tokom ove godine stvoriće se uslovi za početak izgradnje kompleksa koji će činiti stambeni objekti, galerija, poslovni deo, hotel sa pet zvezdica, najsavremeniji kongresni centar, prodavnice i robna kuća.

Beograd: Luksuz niče na mestu "crne tačke" grada

Iako generalni urbanistički plan za ovu oblast na Kalemegdanu dozvoljava gradnju na 140.000, investitori su odlučili da iskoriste 94.000 kvadratnih metara. Ukupna vrednost investicije biće veća od 200 miliona evra i doneće oko 1000 novih radnih mesta.

"Želimo da oživimo deo grada koji je sada nezasluženo zanemaren i napušten, dodelimo mu novi smisao, ali ujedno sačuvamo njegov duh i kulturu, unapredimo i poboljšamo šire područje oko tvrđave, ojačamo infrastrukturu ovog dela grada. Smatram da će Beko kompleks, kao prvi projekat studija Zaha Hadid koji će biti izgrađen u Jugoistočnoj Evropi, staviti Beograd na mapu sveta. Verujem da će projekat ugledati svetlost dana tokom 2016. godine“, kaže Danilatos.
Projekat kompleksa, koji je nalik oblaku, predstavljen je na javnom uvidu u oktobru, posle čega je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove usvojio urbanistički plan, a ova grčka kompanija trenutno radi na dobijanju dozvola za gradnju. Ipak, kako ističu, procedura u Srbiji traje dugo.

S druge strane, investitori smatraju da je ovaj projekat i dobar primer urbane regeneracije.

- Mesto na kome će biti izgrađen kompleks trenutno predstavlja crnu tačku na mapi Beograda. Iako je od strogog centra grada udaljeno svega 500 metara trenutno nije u upotrebi i potpuno je nepristupačno - kaže Zisimos Danilatos, direktor razvoja kompanije „Lamda developmenta“.

- Predviđeno je da novi kompleks postane uzbudljiva destinacija za Beograđane i turiste. Neposredna blizina dunavske obale, ušće dve velike reke, kao i pešačka povezanost sa savskim ‘oblakom’ doprineće životnim uslovima nalik onima u marinama na moru kakvi do sada nisu postojali u Beogradu - dodaje on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
hoteli hotel Beograd nekretnine gradnja nekretnine lamda beko

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana