Tekst objavljen: 22.01.2013 14:38        


Izbor proizvođača novih 180 autobusa koji bi u narednih šest meseci trebalo da stignu u Beograd, drži se u tajnosti. Ali, kako nezvanično saznajemo, od pet firmi koje su dale ponudu, u najuži krug ušle su kompanije Man iz Nemačke i Solaris iz Poljske.

Beograđane će voziti 180 novih nemačkih autobusa?

Sredinom oktobra prošle godine, Agencija za javne nabavke Beograda otvorila je ponude sedam kompanija koje su učestvovale na tenderu.

Pored kompanija "Man" i "Solaris", učestvovale su i "Ašok Lejland" iz Indije, "Iveko Irisbus" iz Češke i švedska korporacija "Volvo bus", dok su ruski "Gaz grupa" i domaći "Ikarbus" dostavili nepotpune ponude.

Finansijski najbolju ponudu dao je indijski "Ašok Lejland", koji je u odnosu na nemačku firmu jeftiniji oko 19 miliona evra.

I "Solaris" je jeftiniji za skoro četiri miliona evra, pa ipak, uzimajući u obzir tehničke karakteristike vozila, broj proizvedenih autobusa u prethodnih pet godina, spremnost firme da proizvede i isporuči vozila, cene rezervnih delova i očekivanu potrošnju goriva, Nemci su bliži pobedi.

Kako nezvanično saznajemo, vozila će biti uvezena preko distributera "Sejari", jer "Devako" uvozi samo delove za "Man".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
MAN GSP Beograd javni prevoz gradski prevoz autobusi Beograd

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana