Tekst objavljen: 08.01.2013 15:54        


Ministarstvo energetike Srbije predložilo je da socijalno ugroženi građani mesečno besplatno dobijaju 120 kilovat sati struje tokom cele godine i 90 kubnih metara gasa tokom grejne sezone.

Besplatni struja i gas za socijalno ugrožene

Kako se navodi u predlogu uredbe o energetski zaštićenom kupcu objavljenom na sajtu Ministarstva, zaštita se ostvaruje direktnim umanjenjem računa ili preko strogo namenskih garantnih pisama na ime, bez mogućnosti prodaje ili zamene.

U Ministarstve energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije su kazali da je predlog uredbe upućen ostalim ministarstvima i Agenciji za energetiku na razmatranje, a da će nakon što dobiju sugestije predlog biti uobličen i poslat Vladi na usvajanje.
Novac za isporuku određenih količina struje ili gasa zaštićenim kupcima obezbeđivaće se u državnom budžetu u delu iz kojeg se obezbeđuju i druge naknade korisnicima svih vrsta socijalne pomoći.

Kriterijumi za dobijanje statusa domaćinstva energetski zaštićenog kupca su da je član porodice korisnik socijalne pomoći, dečijeg dodatka, dodatka za negu i pomoć drugog lica ili penzioner sa najnižim primanjima.

Predlogom uredbe predviđeno je da se rešenje o sticanju statusa energetski zaštićenog kupca izdaje na godinu dana uz mogućnost produženja.

Prosečna mesečna potrošnja struje domaćinstva u Srbiji je 500 kilovat sati.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    Veselica 08.01.2013 20:45

    Koji socijalno ugrozene kategorije koriste gas, za ciji prikljucak treba pravo malo bogatstvo?! A tek za instalaciju! Ovo je damagogija!

  2. User image
    mane 16.08.2013 20:54

    imam puno plina duga a nemam otkud da platim.socijalno sam ugrozen uskoro ce mi cerka da rodi .neznam sta da radim.molijo bi dami neiskljuce gas.iz vojvoda stepe sam.

  3. User image
    mane 11.03.2015 20:04

    dali mogu da dobijem da neplacam struju socijalno sam ugrozen.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
struja gas energetika skupa struja siromaštvo ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana