Tekst objavljen: 03.06.2013 18:00        


Pod pritiskom najmoćnije zemlje sveta Švajcarska je pristala da ublaži svoja dosad stroga pravila o bankarskoj tajni. Na ublažavanje bankarske diskrecije Švajcarska se odlučila nakon što se 13 njenih banaka našlo pod istragom američkih vlasti.

Bogati u problemu: Švajcarska otkriva svoje tajne

Vlada u Bernu je odlučila da će švajcarske banke moći da dostavljaju informacije o aktivnostima njihovog osoblja i klijenata u SAD.

Još jedan poreski raj pod pritiskom

Suočena sa pritiskom Evropske unije zbog problema utaje poreza, Andora će do kraja juna uvesti porez na dohodak fizičkih lica. Trenutno u "pirinejskom poreskom raju" ne postoji porez na dohodak koji se odnosi na pojedince ili korporacije. Antoni Marti, predsednik Vlade Andore rekao je da će Kneževina "postepeno uvoditi međunarodne poreske standarde".
Iako banke identitet klijenata i dalje neće otkrivati, u Bernu veruju da će američkim vlastima i ove informacije biti dovoljne da smanje pritisak na Švajcarsku i njene banke.

Zauzvrat Amerikanci više ne bi istraživali prethodne aktivnosti švajcarskih banaka i njihovih američkih klijenata, ali kazne će verovatno morati da plate.

Procene govore da bi njihove blagajne zbog toga mogle biti olakšane za sedam do deset milijardi švajcarskih franaka.

Amerikanci su istragu protiv švajcarskih banaka pokrenuli nakon što je UBS 2009. godine priznao da je hiljadama svojih klijenata pomogao da izbegnu plaćanje poreza u SAD-u, što ga je stajalo kazne od 780 miliona dolara.

Administracija Baraka Obame je potom pokrenula istragu protiv niza švajcarskih banaka za koje sumnja da su svojim američkim klijentima pomogle u izbegavanju plaćanja poreza.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
švajcarske banke švajcarci bankarska tajna banke bogataši poreski raj poreske oaze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana