Tekst objavljen: 28.03.2013 11:11        


Svaki treći radnik u Srbiji, uprkos tome što svakodnevno odrađuje osam sati na poslu, ne može da računa na redovnu platu. Među onima čije se strpljenje svakodnevno iskušava, najzastupljeniji su radnici privatnog sektora.

Čak 650.000 radnika ne dobija platu na vreme

U tim preduzećima čak 480.000 zaposlenih koverat u proseku čeka dva meseca, a sa kašnjenjem plata do 30 dana suočava se i 170.000 radnika iz javno-komunalnih preduzeća.

- Osim što je u Srbiji nezaposleno više od 750.000 ljudi, a 95.000 porodica prima novčanu socijalnu pomoć, dodatni problem je što 650.000 zaposlenih ne prima redovno platu - rekla je Brankica Janković, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike.

I istraživanje Socijalno-ekonomskog saveta Vlade Srbije je pokazalo da je najveći problem uspostavljanje reda u privatnom sektoru jer tamo tek svaki peti poslodavac može da se pohvali time da sve svoje obaveze ispunjava na vreme.

U Uniji poslodavaca Srbije ukazuju da je za ovako nepovoljne trendove kriv različit tretman države prema sektoru javnih preduzeća i privatnicima.

- Porezima i doprinosima koje privatni sektor uplaćuje u budžet pokrivaju se gubici javnog sektora i javno-komunalnih preduzeća, zbog čega su zaposleni u ovim preduzećima povlašćeni u odnosu na ostale - objašnjava Dragoljub Rajić, predsednik UPS i član SES.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    neso kraljevo 28.03.2013 11:48

    da privatnicima su svi krivi te drzava te porezi te radnici sto rade za platu.
    najbolje bi bilo da im svakigradjanin srbije da 10 evra mesecno da nemaju oko cega da se brinu.
    sta mene briga kakve ti probleme imas i sa kime ako nisi sposoban da vodis firmu nemoj ni raditi.
    zasto da vam mi radimo po 6-7 meseci bez plate a vi se sepurite sa dobrim automobilima,stanovima,kucama ,letovanjima i zimovanjima a mi nemamo ni dorucak u vasoj firmi da pojedemo sami moramo da platimo prevoz do posla,dorucak i zdrastvenu zastitu samo da bi se vlasnih firme smilovao da mi posle 6-7 meseci da jedan licni dohodak.
    i ja bih bio takav gazda da sam se nakrao toliko para kao oni.
    nasa drzava ne sprovodi zakone a ako ih nema neka samo prepisu nemacki zakon o radu i za sve ce biti bolje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Unija poslodavaca Srbije UPS Srbija preduzeća ekonomska kriza zarade plate prava radnika prava zaposlenih

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana