Tekst objavljen: 06.12.2012 7:47        


Nelogično je da Vlada Srbije poziva investitore iz Rusije i traži obimnu finansijsku pomoć, a da im istovremeno uskraćuje elementarno pravo na zaštitu vlastitog ulaganja, ističe Zamir Abdulajev, predsednik kompanije „ZAAB inkorporejšn“.

Čak i Rusi beže iz Srbije zbog korupcije

On je najavio da postoji mogućnost da zbog svojih negativnih iskustava u Srbiji pozove investitore iz zemlje da ne ulažu u Srbiju.

Povlačenje Nemaca i Miškovića posle saslušanja

Nemački „Bauhaus“ najavio je povlačenje investicija samo dan nakon što je Miroslav Mišković, vlasnik „Delta holdinga“, saslušan povodom istrage koju protiv njega vode državni organi. Posle Nemaca, oglasio se i Mišković, odnosno njegova kompanija „Delta Real Estate“, koja je najavila da će lokaciju u bloku 53 u Novom Beogradu vratiti gradu Beogradu.
Ukoliko se, osim evropskih, povuku i ruski investitori, Srbija će se, kako tvrde stručnjaci za strana ulaganja, pretvoriti u praonicu prljavog novca.

Ekonomista Mahmud Bušatlija ističe da smo u situaciji u kojoj legalne kompanije odsustaju od ulaganja u našoj zemlji, poput nemačkog lanca Bauhaus, koji je trebalo da investira više od 100 miliona evra i da se na osnovu tih ulaganja obezbedi najmanje 1.500 novih radnih mesta, bukvalno gurnuti u naručje sumnjivog kapitala.

- Srbija ima toliko nizak kreditni rejting da nijedna kompanija koja drži do sebe neće da investira u našu zemlju. Pogotovo posle dešavanja vezanih za Bauhaus i Delta real - kaže on.

- Činjenica jeste da je naša zemlja dosegla čak i dno spekulativnog rejtinga jer smo zemlja visokog rizika kada su u pitanju investicije. Jedini koji nam u ovakvoj situaciji preostaju su Rusi.
Ako nam i oni okrenu leđa zbog sistemske korupcije koja vlada u zemlji, bićemo prepušteni na milost i nemilost „sumnjivim investicijama“, koje će dodatno da osiromaše zemlju - ističe Bušatlija.

On dodaje da Rusi za sada još imaju aspiracije prema našem tržištu i da je to šansa koju nikako ne bismo smeli da prokockamo. - Sve dok imaju garanciju svoje vlasti da mogu bezbedno da posluju sa nama, tako će i raditi. Ako te garancije više ne bude, niko više neće hteti da radi u Srbiji - upozorio je Bušatlija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija rusija partnerstvo sa Rusima korupcija ZAAB Nemačka bauhaus Delta Miroslav Mišković investicije strane investicije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana