Tekst objavljen: 17.05.2013 12:10        


U razvijenim zemljama u proseku potrebno do osam dana za dobijanje dozvole za snimanje filma na javnoj lokaciji, a u Srbiji taj proces može da traje i nekoliko nedelja. Zbog birokratskih prepreka, gubimo desetine miliona evra koje bi uložile strane filmske produkcije.

Čak ni Brus Vilis nije jači od srpske birokratije

Kada stranci snimaju u Srbiji, sve je kao na filmu. Ostavljaju nam milione dolara za lokacije, opremu, automobile, benzin, smeštaj, hranu. Zapošljavaju domaće filmadžije, statiste, asistente, vozače.

Od stranih filmskih produkcija zemlje regiona zarade 50 miliona evra godišnje. Srbija isto toliko, ali za četiri godine.

Razlog što naše lokacije ređe biraju leži u tome što producentima ne vraćamo 20 odsto uloženog novca, što je praksa u okruženju. Nacrt Uredbe o takvoj vrsti stimulansa postoji, ali već godinu dana čeka odobrenje Vlade.

- Po našoj nekoj evidenciji za poslednje četiri godine bilo je još potencijalnih 300 miliona evra investicija kroz ovakve projekte. Neki od njih ruku na srce propali su kao projekti, nisu izfinansirani, ali većina njih je isključivo zbog podsticaja - kaže Ana Ilić iz Srpske filmske asocijacije.

Čini se da je to što smo upravo propustili priliku za snimanje blokbastera "Umri muški", čiji je budžet 97 miliona evra, dovoljan razlog da se o podsticajima za strane producente bolje razmisli.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
strani investitori strane investicije Srbija film snimanje filmova

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana