Tekst objavljen: 11.04.2013 15:50        


Ukupan promet čekovima u Srbiji u prva tri meseca ove godine bio je oko 10,06 milijardi dinara, dok je broj čekova u tom periodu bio 2.243.277, pokazali su podaci Udruženja banaka Srbije.

Čekovi: Instrument preživljavanja u Srbiji

Posmatrano po mesecima, najveći broj čekova bio je u februaru, čak 853.139, pri čemu je u tom mesecu promet bio oko 3,82 milijarde dinara. U januaru je broj čekova bio 686.758, a promet oko 3,07 milijardi dinara, dok je u martu broj čekova bio 703.380, a promet 3,17 milijardi.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić izjavio je ranije da su čekovi u Srbiji odavno prestali da budu instrument plaćanja, i postali instrument kredita.

- Tačno je da građani sve više traže čekove jer je to odavno prestao da bude, čak i samo instrument kreditiranja, već instrument preživljavanja. To je jako loše, naravno, ali to je naša stvarnost, sa prosečnom zaradom od 350 evra po stanovniku i to jedan od načina da se preživi - istakao je on.

Prema oceni Dugalića, ukupan promet koji se obavlja čekovima u Srbiji, ipak, nije toliki da bi izvršio pritisak na povećanje inflacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
promet u Srbiji instrument preživljavanja plaćanje instrumenti plaćanja promet čekovima čekovi kupovina čekovima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana