Tekst objavljen: 12.10.2012 14:37        


Potrošačke cene proizvoda i usluga u septembru su bile u proseku veće za 2,3 odsto nego u avgustu. Cene su u odnosu na isti mesec 2011. godine povećane za 10,3 odsto, dok su u odnosu na decembar veće za 9,6 odsto.

Cene porasle za 2,3 odsto, NBS krivi cene hrane

U odnosu na prethodni mesec, najveći rast cena zabeležen je u grupama hrana i bezalkoholna pića od pet odsto, transport za 2,4, nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana za dva, obrazovanje 1,8, restorani i hoteli 1,7, stan, voda, električna energija, gas i druga goriva 0,8, zdravstvo 0,6 i odeća i obuća za 0,5 odsto.

U istom periodu zabeležen je pad cena kod rekreacije i kulture za 6,1 odsto. Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale. Indeksi potrošačkih cena se definišu kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga, koje se koriste za ličnu potrošnju.

Visok rast mesečne inflacije u septembru u najvećoj meri je posledica poskupljenja hrane - oko 83 odsto, a pre svega visokog rasta cena svežeg mesa, voća i povrća, objavila je Narodna banka Srbije.

Prema proceni NBS, rast međugodišnje stope inflacije očekuje se i u narednim mesecima kao posledica rasta cena hrane zbog loše poljoprivredne sezone, očekivanog rasta regulisanih cena, povećanja cena uvoznih proizvoda, povećanja stope PDV-a i akciza, kao i efekta niske baze.

Pad međugodišnje inflacije očekuje se od drugog tromesečja naredne godine, navela je centralna banka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cene cene hrane poskupljenje inflacija Srbija nbs Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana