Tekst objavljen: 26.10.2012 16:04        


Spoljnotrgovinska razmena Crne Gore u prvih devet meseci ove godine iznosila je 1,66 milijardi evra, što je pad od 2,1 odsto u odnosu na isti period lane, a Srbija je i dalje zemlja iz koje Crna Gora najviše uvozi.

Crna Gora najviše uvozi iz Srbije

Prema podacima Monstata, Crna Gora je u prvih devet meseci ove godine izvezla robe u vrednosti od 275,5 miliona evra što je manje za 17 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezla za 1,38 milijardi evra, što je više za 1,5 odsto nego za devet meseci 2011.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni obojeni metali, odnosno gvožđe i čelik, dok je Crna Gora u prvih devet meseci ove godine najviše uvozila hranu, naftu i električnu energiju.

Kada je u pitanju izvoz, glavni partneri Crne Gore u naznačenom periodu bili su Hrvatska 69 miliona evra, Srbija 59,2 i Slovenija 21,8 miliona evra.

Glavni partneri Crne Gore, kada je u pitanju uvoz, su Srbija 409,1 miliona evra, Grčka 120,3 miliona i Kina 101,9 miliona evra. Spoljnotrgovinska razmena Crne Gore, kako je saopšteno iz Monstata, bila je najveća sa potpisnicama CEFTA sporazuma i Evropskom unijom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Crna Gora cg Srbija uvoz trgovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana