Tekst objavljen: 12.10.2012 8:48        


Od doprinosa svih radnika u narednoj godini, Fond PIO planira da prikupi 302,4 milijarde dinara, ali taj novac, ni ovoga puta, neće biti dovoljan da se namiri svih 1,7 miliona penzionera. Zato će država u kasu Fonda prebaciti dodatnu 281 milijardu dinara.

Da država ne daje, bilo bi tek za pola penzija

Tek sa ovim budžetom će moći da se isplate sve penzije, naknade za tuđu negu i pomoć, obezbede pogrebni troškovi, isplate svi borci, nosioci partizanskih spomenica...

U GODINI 100.000 NOVIH PENZIONERA

Službenici na šalterima svih filijala Fonda PIO u narednoj godini dobiće oko 100.000 novih zahteva za penzionisanje. Istovremeno, kako pokazuju dosadašnje procene, oko 60.000 sadašnjih penzionera više neće biti na platnom spisku Fonda.
- Isplata penzija i u narednoj godini je sigurna, a obezbeđen je i novac za njihovo usklađivanje u aprilu i oktobru - kaže Dragana Kalinović, direktorka Fonda PIO.

Ipak, kada bi se svi osiguranici isplaćivali samo od onoga što Fond zaista i zaradi, prihodovani novac bi bio dovoljan za samo polovinu planiranih troškova u 2013. Iz tog razloga će se ostatak, objašnjavaju u Fondu, nadoknaditi iz državne kase jer je upravo država garant isplate svih prava.

U finansijskom sektoru računaju da bi najviše para mogli da zarade od zaposlenih u državnoj administraciji, službama, javnom sektoru...

Sa njihovih platnih lista prikupiće 277,51 milijardu dinara. Od radnika iz privatnog sektora Fond će dobiti 22,1 milijardu dinara, a od poljoprivrednika 2,79 milijardi. Razlika će da se nadoknadi sa računa dva ministarstva - finansija (252,82 milijarde dinara) i rada, zapošljavanja i socijalne politike (28,18 milijardi dinara).

Tako će u 2013. ukupni rashodi biti 594,4 milijarde dinara, od čega je najveći iznos (500,8 milijardi dinara) planiran za penzije. Za isplatu ostalih prava namenjeno je 21,4 milijarde, a za doprinose za zdravstvenu zaštitu penzionera 61,7 milijardi dinara, što su i najznačajnije stavke u predviđenim rashodima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
PIO fond Srbija penzioneri penzija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana