Tekst objavljen: 27.09.2012 12:25        


Predsednik Vlade Ivica Dačić kaže da će zatražiti izveštaje o istraživanje i eksploataciju nikla u Srbiji i posledicama po ljude i okolinu. - Tražiću izveštaje o tome kada je to potpisano i o čemu je tu reč. Ukoliko je štetno po okolinu, sigurno je da to ne treba da se radi - rekao je Dačić.

Dačić: Ako je nikl štetan, nećemo ga kopati

Dačić je kazao da je prvi put za te probleme čuo od Emira Kusturice, koji je prvi i ukazao na pogubnost i štetnost istraživanja i eksploatacije nikla na nekoliko lokacija u Srbiji.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da nema dileme da posledice istraživanja nikla treba da bude predmet stručne analize. - Stručnjaci moraju da nam ukažu i na prednosti i na mane tog posla da bismo znali da li je veća korist od štete pri obavljanju tih istraživanja, kao i da nam predlože stav. Svaka druga priča je bespredmetna - kazao je Ljajić.
Ranije je objavljeno da su područja na kojima bi se mogla obavljati esploatacija nikla Morka Gora, Topola i Vrnjačka Banja, a tim povodom se oglasilo i opštinsko veće Trstenika koje je zabranilo svake radove.

Za Emira Kusturicu, filmskog reditelja i direktora Parka prirode „Šargan - Mokra gora“, koji se tom istraživanju protivi i inicirao je osnivanje Odbora za zaštitu prirodnih resursa Srbije, ministar je rekao da manipuliše navedenim predsednicima opština i da su njegovi stavovi upereni protiv Vlade Srbije, pa je reditelj uzvratio da će uskoro pokrenuti peticiju protiv, kako je rekao, „niklovanja Srbije“, dodavši da očekuje da tu peticiju potpiše pola miliona građana.

- Pošto građane Srbije niko nije pitao o odumiranju u sumpornom oblaku, oni će narednih dana biti u prilici da potpišu peticiju protiv ekološkog samoubistva Srbije. Kako ministar ne odustaje, pokušaćemo mirnim putem da sprečimo najgore tako što će građani pokazati šta misle o pretvaranju cele države u Bor - poručio je reditelj.

On je dodao da mu „nije poznato da je neko iz bivše vlasti potpisao takav ugovor, za čije bi neispunjenje država morala da plaća penale. Istakavši da je „samo istraživanje nikla bespredmetno, jer se iz iskustva susednih zemalja već zna da nikla nema dovoljno“, on je dodao da je „cilj samo da se otvore rudnici kako bi se ruda uvozila i prljavom tehnologijom prerađivala u Srbiji“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nikl rudarstvo rudnici ekologija životna sredina Ivica Dačić Emir Kusturica industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana