Tekst objavljen: 25.12.2012 8:27        


Nardna godina biće puna izazova i ograničenja, a Srbija će morati da smanji javnu potrošnju, kaže premijer Ivica Dačić.

Dačić: Kvarimo i ono što valja u Srbiji

On navodi da problem finansiranja budžetskog deficita postaje sve složeniji, pojačavaju se i rizici da će u narednom periodu doći do još intenzivnijih recesivnih kretanja.

Kako je istakao, procene Svetske banke pokazuju da u Srbiji postoji opasnost i od povećanja cena hrane i zato Vlada mora ozbiljno da sagleda taj problem, kako kaže Dačić, „imajući u vidu socijalno-ekonomski položaj stanovništva“.

- Srbija mora da se okrene novom modelu privrednog rasta i razvoja, koji treba da bude proinvesticioni i izvozno orijentisan, kao i da se dominacija rasta potrošnje zameni dominacijom rasta investicija - istakao je premijer.

- Cilj je da makroekonomski okvir do 2020. godine bude zasnovan na smanjenju ključnih disproporcija između proizvodnje i potrošnje, kao i uvoza i izvoza, jer to stvara neodrživ jaz koji pokreće dalja zaduživanja.

Premijer je priznao da u državi u svim oblastima ima i ponečeg što sistemski nije dobro. Kao primer naveo je susret sa kanadskim i američkim investitorima, koji su mu nedavno rekli da Srbija ima najbolje uslove za ulaganja u rudarstvu.

- Ako se to pročuje, za tri meseca ćemo da stvorimo najgore uslove. Verovatno niko nije obratio pažnju na tu oblast, pa je ona tako lepo regulisana. Ima primera da, umesto da privlačimo investicije, stvaramo dodatne prepreke pretnjama o povećanju poreza i renti - zaključio ja Dačić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Ivica Dačić premijer Vlada Srbije Srbija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana