Tekst objavljen: 16.11.2012 14:19        


Samo mesec i po pošto je prodala milijardu dolara obveznica, država se ponovo na isti način zadužila na svetskom tržištu i to 750 miliona dolara. Taj novac na naplatu dospeva za pet godina, a u međuvremenu država će plaćati godišnju kamatu od 5,45 odsto.

Dalje zaduživanje Srbije je neizbežno

Po povoljnim uslovima obezbeđeno je finansiranje budžeta u prvoj polovini naredne godine, kažu u Vladi. Zaduživanje je bilo nužno ocenjuju stručnjaci, a Vladi odaju priznanje da je dobro pripremila i odradila posao.

Ekonomista Zoran Grubišić kaže da je to strategija kupovine vremena i da se na ovaj način teret prilagođavanja prebacuje na buduće generacije. Ipak, kako kaže, dobro je što su u pitanju dugoročne obveznice pa ne dospevaju u ovim kriznim vremenima. - Treba biti oprezan, jer će vreme za otplatu dugova doći - rekao je Grubišić.
Investitori su bili spremni da kupe sedam puta više obveznica nego što je Vlada ponudila, i to povoljnije nego što su pre neki mesec kupovali slovenačke obveznice. Kamata je i procenat niže nego prilikom prethodne prodaje pre mesec i po, doduše i rok za naplatu je upola kraći - pet godina.

- U svetu kamate i dalje padaju zbog usporavanja privrede, naročito evrozone. Što se tiče Srbije očekivanja su pozitivna za narednu i 2015. i 2016. godinu. Očekuje se da će biti veći rast i manji rizik i otuda tražnja za hartijama - rekao je Dragoslav Veličković iz banke Sosijete ženeral.

Fiskalni savet ponovo upozorava da nam je javni dug preko mere i da će na kraju godine biti između 60 i 65 odsto.

- Ovo je bilo nužno zlo, sa novim zaduživanjem nismo ni bliže ni dalje od krize javnog duga za koju je ključno smanjenje deficita, i strukturne mere zaduživanja države su samo posledica deficita i strukturne neravnoteže - rekao je Nikola Altiparmakov iz Fiskalnog saveta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija državne obveznice evroobveznice obveznice zaduživanje javni dug

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana