Tekst objavljen: 03.11.2012 17:31        


Ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da je sa MMF-om dogovoreno da konsolidovani budžetski deficit za 2013. može biti i nešto veći od planiranih 3,6 odsto BDP.

Dinkić: Deficit budžeta može biti i veći (European Peoples Party/ CC-BY-SA 3.0/ Wikimedia Commons)

- To je prvi put posle 12 godina moje saradnje sa MMF da nam Fond dozvoljava da napravimo veci budžetski deficit od onoga što smo sami iskreirali - objasnio je Dinkić.

On je izrazio ubeđenje da će Misija MMF-a, koja dolazi u Beograd 13. novembra, potvrditi predlog budžeta za iduću godinu.

Ministar finansija je naveo da država duguje ogroman novac farmaceutima, duguje se novac putarima, lokalne samouprave duguju novac građevinarima za izvrsene kapitalne investicije, a postoje i neki dugovi pravosudju.

Dinkić je objasnio da ukoliko Vlada Srbije u narednoj godini bude izmirila dugove farmaceutskoj industriji, putarima i drugima, to će onda malo povećati ukupan deficit, jer se ti poverioci u konsolidovanom bilansu budžeta, a ne u republičkom.

Zbog toga se ukupan deficit budžeta, umesto 3,6 odsto, može popeti na maksimalno četiri odsto BDP-a, precizirao je ministar finansija.

On napominjw da se radi o zanemarljivim razlikama jer ''svejedno je da li će deficit biti 3,6 ili četiri procenta BDP-a, jer to je drastično manje u odnosu na sedam odsto, koliko iznosi ove godine".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
aranžman dugovi ekonomska kriza Srbija misija MMF MMF budžetski deficit Mlađan Dinkić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana