Tekst objavljen: 28.02.2013 15:15        


Ministar finansija Mlađan Dinkić rekao je da će sledeće nedelje Vlada Srbije razmotriti program podrške IT sektoru, i dati predlog za povećanje kvota za upis na tehničke fakultete.

Dinkić: IT industrija biće nosilac razvoja Srbije

- IT industrija koja je prošle godine ostvarila izvoz od 200 miliona evra, uz automobilsku, treba da postane zamajac razvoja privrede Srbije - rekao je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Dekan ETF-a Branko Kovačević kaže da podrška države ima za cilj otvaranje novih radnih mesta i spreče odlazak mladih stručnjaka iz Srbije. Kovačević je naveo da osim legalnih 200 miliona evra koje izvozi IT sektor u toj branši cirkuliše i dodatnih 200 miliona evra u sivoj zoni. Prema rečima rektora investicije bi povećale 10 puta prihode IT industrije u Srbiji.
Dinkić je objasnio da podrška IT sektoru podrazumeva poreske olakšice kao i besplatna sredstva maksimalno do 25.000 evra po projektu.

Prema njegovim rečima, Elektrotehnički fakultet će dobiti staru zgradu "Lola" koja se nalazi u blizini fakulteta. Ministar je istakao da će ta zgrada površine 12.000 metara kvadratnih biti adaptirana uz pomoć Vlade Srbije što će omogućiti ETF-u da prima više studenata.

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da na tehničkim fakultetima ima malo studenata, a da ih poslodavci traže.

- Studenti koji upišu tehnički fakultet mogu o trošku države da ga završe uključujući master i doktorske studije - istakao je Obradović, dodajući da će ministarstvo predložiti mere za povećanje broja studenata na master studijama tehničkih fakulteta.

Ministri Dinkić i Obradović najavili su i da bi od 1. juna trebalo da počne sa radom Tehnološki park na Zvezdari.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Mlađan Dinkić it industrija IT kompanije investicije ICT Srbija ekonomija izvoz softver

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana