Tekst objavljen: 16.10.2012 17:00        


Vlada Srbije razmatra prodaju petogodišnjih evroobveznica u vrednosti 500 miliona dolara, rekao je ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić.

Dinkić: Nikad bolje vreme za evroobveznice

Prodaja tih dužničkih hartija bila bi realizovana u narednih mesec dana, ako uslovi na finansijskom tržištu budu povoljni, kazao je Dinkić. Novac od prodaje evroobveznica, kako je dodao, namenjen je budžetu u 2013. godini.

Nećemo odstupiti ni milimetar

Nećemo odstupiti ni milimetar od zacrtanog deficita u idućoj godini, izjavio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, uz napomenu da će danas ostalim ministrima predstaviti predlog budžeta za 2013, koji predviđa smanjenje budžetskog deficita na 3,5 odsto.
Dinkić je istakao da će se time obezbediti finansiranje države u narednoj godini, pošto su potreba za ovu godinu pokrivene.

- Imamo ogromnu jagmu za našim evroobveznicama i zato sam odlučio da razmotrimo mogućnost da u narednih mesec dana izađemo ponovo na tržište i obezbedimo sredstva za narednu godinu - rekao je ministar i dodao da uslovi nikada nisu bili povoljniji.

On je napomenuo da kamata ne može više biti ni 6,625 odsto, koliko je bila za prethodnu emisiju, već će biti daleko ispod šest odsto, kada Srbija sledeći put izađe na tržište.

Dinkić je rekao da je srednjoročnim planom finansijske konsolidacije predviđeno da se u 2013. godini zaustavi rast javnog duga i da on počne da pada.

Poslednja prodaja evroobveznica Srbija bila je krajem septembra ove godine, u vrednosti milijardu dolara, sa godišnjom kamatom od 6,62 odsto i na rok od 10 godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Mlađan Dinkić evroobveznice zaduživanje Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana