Tekst objavljen: 21.12.2012 8:38        


Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da je situacija u Galenici neodrživa i da je zbog toga neophodno pronaći strateškog partnera za tu farmaceutsku kompaniju.

Dinkić: Stanje u Galenici i Srbijagasu neodrživo

- Nagomilali su 175 miliona evra duga, a tehnološki višak je oko 1.000 ljudi. Rešili smo da potražimo strateškog partnera za tu kompaniju koja će ući u privatizaciju. Taj zalogaj je prevelik za državu - rekao je Dinkić.

Dinkić je ocenio i da je situacija u Srbijagasu neodrživa i dodao da država za njihovu tekuću likvidnost garantuje sa 750 miliona evra.

- Srbijagas ne može da nastavi poslovanje na isti način...Takvo stanje je neodrživo. Tražimo modernizaciju preduzeća i restrukturiranje, a Ministarstvo energetike sada pravi plan - rekao je Dinkić.

Ministar je istakao da će sledeća godina biti prelomna za srpsku privredu, jer se, kako je naveo, očekuje veliki zaokret nabolje i konačan oporavak privrede. - Efekat tog preokreta odraziće se na poboljšanje životnog standarda građana tokom 2014. godine - rekao je Dinkić.

On je naveo da će sledeće godine biti prepolovljen budžetski deficit i zaustavljen rast javnog duga i kamata.

- Pokrenućemo privredu tako da očekujemo privredni rast od dva odsto... Planiramo da u narednoj godini konačno zaustavimo rast nezaposlenosti i da ona počne da se smanjuje tokom 2014. godine - naveo je Dinkić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija ekonomska kriza državna preduzeća gubitaši srbijagas Galenika Mlađan Dinkić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana