Tekst objavljen: 26.11.2012 15:41        


Poslanik Demokratske stranke Božidar Đelić upozorio je da postoji rizik od dodatnog pada kreditnog rejtinga Srbije na međunarodnom tržištu kapitala.

Đelić: Dinkić ili ne zna ili obmanjuje javnost

- Teza Vlade Srbije i ministra finasija Mlađana Dinkića da se Srbija navodno danas zadužuje po povoljnijim uslovima, ili je neznanje, ili obmana građana - rekao je Đelić.

Ministar finansija Mlađan Dinkić najavio je da će Srbija iduće godine moći da se zadužuje sa kamatom nižom od pet odsto godišnje. - Iduće godine ćemo možda da se zadužujemo po stopi ispod pet odsto, a onda ćemo naredniih godina da to spuštamo na 3,5 odsto - kazao je Dinkić.
On je rekao da se iz podataka koje je objavila banka JP Mogran jasno vidi da je tokom mandata prethodne vlade, Srbija plaćala istu ili na momente nižu kamatu na pozajmice od Hrvatske i Mađarske, a da je kreditni rejting smanjen po dolasku nove vlade, te Srbija sada plaća veće kamate nego te dve susedne zemlje.

Đelić je ocenio da je "aposlutno netačno da Srbija danas ima bolji prolaz na tržištu kapitala" i da je dokaz za to i odnos sa Rusijom.

On je naveo da je prethodna vlada dobila kredit od Rusije na 12 godina s počekom od dve godine i godišnjom kamatom 3,6 odsto, a da je nova vlada, po izjavama predstavnika Rusije, dobila od nje kredit koji će se povlačiti u roku od pet godina i sa kamatom od 4,1 odsto.

- Toliko o lažnoj priči da se Vlada Srbije bolje kotira na međunarodnom tržištu kapitala. Naprotiv, ova vlada lošije se kotira i postoji rizik da rejting dodatno opadne zbog nemogućnosti da Srbija zaključi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) na osnovu budžeta za 2013. godinu - rekao je Đelić.

Dodao je da "ni Vlada ne veruje u sopstvene cifre u budžetu" i da njene najave da će sa MMF na proleće pregovarati o novom aranžmanu, "znači da će sigurno biti rebalansa budžeta".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija zaduživanje rejting pad rejtinga ekonomska kriza Vlada Srbije Mlađan Dinkić božidar đelić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana