Tekst objavljen: 09.10.2012 8:39        


Program hitnih, kratkoročnih mera koje bi trebalo da pomognu finansijsku stabilnost zemlje, a koji je izradila Grupa za konsolidaciju bankarskog sistema Nacionalnog saveta za privredni oporavak, predat je, pred vikend, aktuelnom guverneru Jorgovanki Tabaković.

Đurić: Srbiji potreban hitan preporod

Kako kaže potpredsednik Nacionalnog saveta za privredni oporavak i predsednik Izvršnog odbora Banke Inteze Draginja Đurić, navedeni predlog mera mogao bi da pomogne da privredni, pa samim tim i finansijski sistem u Srbiji bolje funkcioniše.

Pored predloga za konsolidaciju finansijskog sistema, kaže Draginja Đurić, Narodnoj banci Srbije je upućen i paket predloga čiji je cilj unapređenje ukupnog privrednog ambijenta i otklanjanje negativnih uticaja prelivanja finansijske krize na domaću ekonomiju.
- Uprkos činjenici da je celokupan finansijski sistem do sada uspeo da održi zadovoljavajući stepen stabilnosti, posledice produžavanja ekonomske krize se odražavaju na sve grane privrede, te posredno i na bankarski sektor i osiguravajuća društva - kaže Draginja Đurić.

- Grupa za konsolidaciju bankarskog sistema je tokom svog proaktivnog rada pod okriljem Nacionalnog saveta za privredni oporavak predložila set urgentnih mera i predloga koje je dostavila Narodnoj banci Srbije i Ministarstvu finansija.

Centralnoj banci su, tvrdi Đurićeva, upućeni predlozi kratkoročnih mera usmerenih ka rešavanju problema nelikvidnosti privrede i regulatornih restrikcija koje ograničavaju kreditnu aktivnost.

- Konkretno, Grupa je definisala i predlog izmena propisa kojima bi se uređivalo poslovanje banaka i osiguravajućih društava, među kojima su: izmena Odluke o upravljanju rizicima, izmena Odluke o merama za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema, izmena Odluke o adekvatnosti kapitala, dopuna Nacrta Zakona o osiguranju i druge - navodi predsednica Izvršnog saveta Banke Inteza.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija ekonomske mere ekonomske mere Nacionalni savet za privredni opora Draginja Đurić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana