Tekst objavljen: 04.02.2013 7:29        


Nezvanične procene ekonomskih stručnjaka kažu da Srbija godišnje na utaji poreza izgubi i nekoliko milijardi evra. Poreska uprava započela je posao prijave imovine svih građana koji u Srbiji žive, ali stručnjaci sumnjaju da će to dovesti do dobrih rezultata, bar ne uskoro.

Domaća estrada i sportisti pod lupom poreznika

Poreznici najavljuju da će, već u aprilu, čim istekne rok za podnošenje poreskih prijava, krenuti u postupak kontrole porekla imovine svih imućnijih građana. Tačnije, uporediće se njihovi legalni prihodi sa vrednošću onoga što poseduju.

Imovina koja se mora prijaviti

1. Nepokretnosti - zemljište, zgrade, voćnjaci, vinogradi, sportski objekti, garaže, poslovni prostor, tereni
2. Akcije i udeli u pravnom licu
3. Oprema za obavljanje određene delatnosti
4. Motorna vozila, provila i vazduhoplovi
5. Štedni ulozi i gotov novac
6. Pravo svojine na pokretnim dobrima pojedinačne vrednosti veće od 100.000 dinara
7. Pravo na patent, žig, model, uzorak, oznaka geografskog porekla i tehničko unapređenje
8. Licence na koje pravo ima lice koje podnosi prijavu
9. Autorsko pravo na raznim delima
Obavezu da prijavu podnesu imaju i oni koji su ranije podnosili poreske prijave za svoju imovinu, ako je ona vrednija od 350.000 evra.

- Ukoliko bude razlike između prijavljene imovine i prihoda, ona će biti oporezovana po stopi od 20 odsto. Svrha čitavog ovog posla jeste da utvrdimo da li je pojedinac sa svim svojim prihodima koje u potpunosti možemo videti u raznim bazama mogao da kupi imovinu koja se meri desetinama miliona dinara ili čak više - kaže Dragan Agatunović iz Sektora za kontrolu Poreske uprave.

Agatunović ističe da će prioritet unakrsne kontrole imovine i prihoda biti oni građani čija je vrednost imovine mnogo veća od 35 miliona dinara na dan 1. januara 2013. godine. Ali, na red će, dodaje on, doći i oni koji su „na samoj granici”.

Protiv svih onih za koje se ispostavi da su prikrili bar delić svoje imovine biće podneta krivična prijava za poresku utaju. Kontrolu prijavljene imovine poreznici će obaviti na bazi svojih službenih evidencija, podataka kojima raspolažu drugi državni organi, poput Geodetskog zavoda i Agencije za privredne registre i evidentiranih, odnosno ostvarenih prihoda građana.

U Poreskoj upravi kažu da, prema važećem zakonu, moguće je da se među njima nađu i brojne ovdašnje estradne zvezde i sportisti. Oni, po pravilu, ne prijavljuju prihode koje zarađuju van granice, a ovde poseduju uglavnom vredne nekretnine, skupe automobile i jahte.

Nažalost, nezvanično, poreznici priznaju da tehnički nisu dovoljno opremljeni da bi brzo ušli u proces unakrsne kontrole. Recimo, u Poreskoj upravi postoje tri paralelne, a nepovezane baze podataka, što umnogome otežava čitav posao.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
neplatiše utaja poreza poreska uprava poreznici porez na imovinu oporezivanje plaćanje poreza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana