Tekst objavljen: 17.12.2012 9:50        


Žene koje svakog dana kuvaju, peru, ribaju, u kući rade i više od osam sati. One su domaćice, a njihovih imena, osim što nisu ni na jednom platnom spisku, uglavnom nema ni na evidenciji nezaposlenih.

Domaćice rade svaki dan, zaslužuju penziju

Članice Samostalnih sindikata građevinarstva, šumarstva i putne privrede tvrde da domaćice doprinose društvu, iako rade samo u svojim domovima i smatraju da se mora pronaći način da društvo taj trud prizna.

- Zakon o radu kao i drugi propisi poznaju razne oblike radnog angažovanja, na primer radni odnos van prostorija poslodavca, radni odnos sa kućnim pomoćnim osobljem, a jedino nije priznat, ni vrednovan rad žene u kući - kaže Aleksandra Stojković, potpredsednica Evropskog komiteta žena.

- One svakodnevno obavljaju raznovrsne poslove u kući u trajanju od više časova, celog života vredno rade, a u stvari na kraju ostanu bez ikakvih primanja. Smatramo da bi to trebalo uvesti u Zakon o radu ili neki propis. Da imaju bar minimalnu zaradu ili neko izdržavanje. Danas su ove žene nevidljive, ne postoje, nema ih na tržištu rada, nema ih na evidenciji nezaposlenih. Zato zahtevamo da nadležni državni organi prihvate našu inicijativu i da donesu propise na osnovu kojih bi se priznao i vrednovao rad žene u kući.

Istraživanje je pokazalo da, na kuvanje, čišćenje i spremanje kuće, pranje i peglanje veša, žene na godišnjem nivou potroše 730 sati, odnosno više od 90 radnih dana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
domaćinstva Srbija žene male penzije penzije ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana