Tekst objavljen: 14.03.2013 14:30        


Stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji iznosi 51,2 odsto, što znači da svaka druga mlada osoba nema posao, kaže državni sekretar u Ministarstvu rada Zoran Martinović.

Dramatično: U Srbiji nezaposleno 51,2 odsto mladih

Martinović je rekao da u Srbiji oko 207.000 mladih od 15 do 30 godina nema posao, od čega je više od 20 odsto nekvalifikovano, a oko 58 odsto ima srednje obrazovanje, dok je 63,3 odsto bez radnog iskustva.

Generalni direktor PTT Srbije Milan Krkobabić najavio je da će to javno preduzeće investirati 20 miliona evra u ovoj godini i zaposliti 50 mladih stručnjaka iz te oblasti. On je dodao da su u PTT-u svesni da strane kompanije dobro plaćaju stručnjake iz te oblasti i da će omogućiti mladim stručnjacima da dobiju bar približne plate kako bi ih na taj način stimulisali da ostanu u sistemu tog javnog preduzeća.
Prema njegovim rečima, stopa nezaposlenosti mladih se u poslednje četiri godine povećala za 16 odsto.

- Uzroci su neusklađeno obrazovanje sa potrebama tržišta rada, visok procenat mladih bez kvalifikacije, nedovoljno radnih mesta i velika zastupljenost rada na crno - ocenio je Martinović.

On je rekao da je cilj da se u 2013. godini podstakne zapošljavanje mladih kroz aktivne mere zapošljavanja i pakete podrške mladima.

Zamenik direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Miljković izjavio je da se na evidenciji NSZ nalazi 778.000 nezaposlenih i da na posao najviše čekaju oni iz vaspitno obrazovne struke, rudarstva i poljoprivrede i to preko tri godine. - Posao najbrže nalaze farmaceuti, elektrotehničari, informatičari i lekari - rekao je Miljković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
biro za nezaposlene nezaposleni nezaposlenost mladi traženje posla Srbija kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana