Tekst objavljen: 28.02.2013 7:10        


Više od 300 odgovornih u državnom aparatu uhvaćeno je u prekršaju i privrednom prestupu, a Državna revizorska institucija je protiv osmoro podnela čak i krivične prijave! Gotovo svima je omiljena rabota bilo muljanje sa javnim nabavkama.

DRI: Baštovan u Rimu plaćan 449.000 dinara

Među “krivolovcima” u trošenju budžeta tokom 2011. godine je 12 diplomata, aktuelni ministar Milutin Mrkonjić, trojica bivših ministara Svetozar Čiplić, Nebojša Bradić i Predrag Marković, direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, reditelj i direktor Mokre gore Emir Kusturica...

Uz osam krivičnih, DRI je u januaru i februaru podneo 193 prekršajne prijave i 28 prijava za privredni prestup i njima obuhvatio ukupno 319 odgovornih za nepravilnosti u poslovanju za 2011. Kako je objasnio predsednik DRI Radoslav Sretenović, najčešće su kršeni zakoni o budžetskom sistemu i javnim nabavkama, zakoni o radu, državnim službenicima i njihovim platama i Zakon o planiranju i izgradnji.
Šampion u muljanju 2011. bilo je Ministarstvo spoljnih poslova, o čijim faulovima su revizori pisali u izveštaju na čak 225 strana. Tako je Ministarstvo spoljnih poslova isplatilo preko 42 miliona dinara “Aeroklubu“, ali bez zaključenog pisanog ugovora i bez sprovođenja postupaka javnih nabavki.

Utvrđeno je i da je Jeremićevo ministarstvo bez pisanih ugovora i javnih nabavki plaćalo usluge reprezentacije, hotelske smeštaje, restorane, zapošljavalo prekobrojne kadrove, usluge baštovanstva u Rimu plaćane su 449.000 dinara. U izveštaju se vidi i da su rezervni delovi za automobile iz „Porše inter auto“ plaćani bez javnih nabavki, a nameštaj je plaćen više od 1,4 miliona dinara bez ikakvog tendera.

Park prirode “Mokra gora”, koji vodi Emir Kusturica, ogrešio se u nekoliko navrata o Zakon o javnim nabavkama, jer je redovno izbegavao raspisivanje javnog tendera, nabavljajući višemilionske potrepštine za park kroz više ugovora male vrednosti.

Kusturica se pretprošle godine posebno istakao u marketingu, pa je samo za reklame i propagandu potrošio skoro 1,5 miliona dinara, što daleko prevazilazi 2010, kada je u te svrhe otišlo 41.000 dinara.

Analizom poslovanja Ministarstva za infrastrukturu, na čijem je čelu 2011. bio Milutin Mrkonjić, revizor je utvrdio da to ministarstvo nema proceduru za kontrolu javnih nabavki i jasne kriterijume za njihovo sprovođenje.

Na crnoj listi DRI su i aktuelni ambasador Zoran Lutovac (Crna Gora), kao i bivši Sanda Rašković Ivić (Italija), Dušan Bataković (Francuska) i Jelica Kurjak (Rusija).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija revizori državna revizorska institucija DRI

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana