Tekst objavljen: 28.03.2013 14:50        


Država je potrošila neverovatne 4,2 milijarde evra u proteklih 10 godina pokušavajući da spase propala preduzeća, podržavajući na taj način opstanak ionako posrnulih javnih i javno komunalnih firmi u svom vlasništvu!

Država "bacila" 4,2 mlrd. evra na propale firme

U Uniji poslodavaca Srbije (UPS) kažu da je najviše novca otišlo na subvencije preduzećima koje kontroliše država – čak 2,11 milijardi evra, kao i firmama iz portfelja Agencije za privatizaciju – ravno 1,616 milijardi evra.

U takozvane “rupe bez dna”, firme u koje je sipano najviše novca, spadaju: PEU Resavica, GSP Beograd, Železnice Srbije i RTB Bor.

- Država je tolerisala neplaćanje poreza i doprinosa na zarade, pokrivala dugove za energente i druge subvencije firmama u većinskom državnom vlasništvu – kaže Dragoljub Rajić, portparol Unije.

Rajić dodaje i da je "zaduživanje kao model opstanka javnih finansija bilo pogubno po privatni sektor u periodu od 2008. do 2012. Za samo četiri godine zatvorilo se preko 136.000 privatnih preduzeća i preduzetnika, što je prouzrokovalo gubitak skoro 300.000 radnih mesta".

- Da je 4,2 milijarde evra usmereno kroz Razvojnu banku ka privatnim firmama u vidu povoljnih kredita..., privreda bi za 10 godina napravila preko 12,6 milijardi evra prihoda – kažu u Uniji.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
preduzeća propala preduzeća Srbija subvencije ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana