Tekst objavljen: 22.10.2012 7:42        


Svaki investitor ovih dana može akcije Komercijalne banke na berzi da kupi po čak tri puta nižoj ceni od one koju će država do kraja meseca morati da izdvoji za dokapitalizaciju ove finansijske institucije.

Država Komercijalnu plaća tri puta skuplje

Na to nas obavezuje ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), dosadašnjim manjinskim partnerom.

Prema podacima Ministarstva finansija, ukupan ceh koji će poreski obveznici platiti na ime dokapitalizacije i gašenja požara u državnim bankama dostići će skoro 30 milijardi dinara ili nešto manje od 300 miliona evra. Najveća stavka na tom računu je svakako osnivanje Nove Agrobanke, koju smo svi zajedno platili 9,8 milijardi dinara. Otkup loše aktive Razvojne banke Vojvodine, nekadašnje Metals banke, ukupno je koštao devet milijardi. I to tako što je pet milijardi platila republika, a četiri pokrajina. Na spisku za sanaciju bila je i Privredna banka Beograd, a za tu namenu iz budžeta je izdvojeno dve milijarde dinara. To znači da je peglanje ovih bilansa kumovalo povećanju minusa u državnoj kasi za skoro jedan odsto BDP.
Računica Nenada Gujaničića, glavnog brokera Sinteza investa, pokazuje da će na ime te razlike poreski obveznici platiti čak osam milijardi dinara više.

Obične akcije ove banke trgovačku nedelju na Beogradskoj berzi okončale su po ceni od 1.053 dinara, dok se država, obavezala da će platiti takozvane prioritetne konvertibilne akcije iz nove emisije po ceni oko 3.500 dinara.

Da bismo zadržali većinsko vlasništvo moraćemo da otkupimo oko 3,3 miliona akcija po toj ceni, kaže Gujaničić i navodi da one danas vrede 3,47 milijardi dinara a da će ih država platiti 11,55 milijardi.

Koje koristi će imati poreski obveznici od te transakcije oko 100 miliona evra i zbog čega treba da „trljaju” ruke što će ova banka ostati u državnim rukama?

Sudeći prema dosadašnjoj praksi – državni prsti u finansijskom sektoru građanima ne donose ni jeftinije zajmove ni veće kamate na štednju.

Sve ostale državne banke, osim Komercijalne, izuzetno su sitne na tržištu i veliko je pitanje da li bi mogle opstati na njemu i da nije došlo do globalne krize, dodaje. To se najbolje videlo ove godine kada su državnim parama spasavane Privredna, Razvojna banka Vojvodine i Agrobanka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kriza u srbiji Srbija država Beogradska berza akcije dokapitalizacija banke Komercijalna banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana