Tekst objavljen: 20.09.2012 9:40        


"Vetar u leđa" srpskoj valuti, koja je ovog meseca ojačala za skoro četiri dinara, dali su subvencionisani krediti koje je odobrila država, jer su banke pojačale prodaju deviza na tržištu kako bi sakupile dinare koje će plasirati domaćim kompanijama.

Država "naterala" banke da ojačaju dinar

Naime, banke treba da na ime subvencionisanih kredita izdvoje oko 300 miliona evra ove godine.

Ekonomisti smatraju da je pomoću subvencionisanih kamata na kredite država zapravo "naterala" banke da prodaju devize i kupuju dinare, što je proteklih dana ojačalo domaću valutu. Država će inače za ove subvencije izdvojiti 300 miliona dinara do kraja godine, kao i dodatna sredstva u 2013. godini.

Prema proceni Ljubodraga Savića, profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kurs od 115 dinara ne znači jačanje. - Kretanja kursa između 115 i 118 dinara za jedan evro nije precizan pokazatelj da je domaća valuta sve jača, jer se to dešava u roku od mesec dana. Pre će biti da je srpsko devizno tržište izuzetno plitko i da svaka veće ponuda ili tražnja dinara ili evra dovodi do kretanja u jednom ili u drugom pravcu. Suviše je mala oscilacija da bismo mogli da pričamo o jačanju dinara - zaključuje Savić.


Prema pojašnjenju Ministarstva finansija, država će subvencionisati kamate na kredite koje banke budu odobravale privredi, bilo da je reč o novim kreditima ili refinansiranju postojećih koje privrednici još nisu otplatili.

- Logično je da dinar sada jača, jer će banke sve više prodavati evre. Jedan evro je sada 115 dinara i mislim da bi bilo dobro da se održi na ovom nivou do kraja godine - kaže ekonomista Goran Nikolić.

Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević navodi da je jasno da dinar trenutno jača zbog subvencionisanih kredita, za koje smatra da više pomažu bankama.

- To je zapravo biznis za banke jer 70 odsto firmi ne može da uzme te kredite. Kamata koju banke uzimaju na ovim kreditima je 8,5 odsto, što je najviše u Evropi. Od toga 3,5 odsto će plaćati oni koji dobiju kredit, a pet odsto bankama subvencioniše država iz budžeta - navodi Knežević.

Na pitanje šta je loše u tome da dinar jača, on odgovara da će se tako stimulisati uvoz. - Jeftino će se uvoziti roba i jeftino prodavati, a skupo će se izvoziti - dodaje Knežević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
država goran nikolić milan knežević banke kurs evra dinar ljubodrag savić subvencionisani krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana