Tekst objavljen: 20.12.2012 12:32        


Građanima i firmama koji imaju zaostala dugovanja za poreze, država bi mogla da oprosti zateznu kamatu pod uslovom da obaveze iz novembra i decembra plate najkasnije do kraja januara 2013.

Država oprašta zatezne kamate na poreski dug

Ko reši da počne redovno da plaća, moći će i glavnicu da otplati na rate. Za one koji ne počnu da izmiruju obaveze, najavljuje se prinudna naplata.

Vlajko Senić, državni sekretar Ministarstva finansija, kaže da se radi o stotinama milijardi dinara duga i da je više od dve trećine na ime kamata. Dalje knjiženje tih dugova nije rešenje, jer bi to, kako kaže, bilo samo mrtvo slovo na papiru.
Nedavno je Skupština usvojila zakon kojim će svima koji okrenu list i počnu redovno da plaćaju poreze trajno biti otpisana zatezna kamata, a otplaćivanje glavnog poreskog duga biće moguće i na rate.

Kako kažu u Poreskoj upravi, sada zaostali dugovi iznose oko 350 milijardi dinara, a iznos zatezne kamate je dva puta veći - preko 650 milijardi.

- Sada je prilika da se svima koji su blokirani zbog poreskog duga odblokiraju računi. Ako oni odmah isplate glavnicu, jednokratno, odmah će im biti obrisana zatezna kamata. Ako uplaćuju na rate, prve godine se briše 50 odsto, a druga polovina će biti otpisana u 2014. Ko to ne iskoristi, može da očekuje prinudnu naplatu gotovo odmah - poručuju u Poreskoj upravi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    zoran 22.12.2012 16:48

    Sta ce biti sa nama koji smo ove godine izmirili zatezne kamate i glavnice.Ja sam ove godine na zateznu kamatu dao 85000 dinara.Da li to znaci da sam ja Budala?????

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
država Srbija porez poreski dug zatezna kamata poreska uprava

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana