Tekst objavljen: 18.06.2013 8:31        


Ispražnjenu državnu kasu Vlada će pokušati da napuni prodajom Telekoma i rudnika Resavica, a u planu je da se aerodrom Nikola Tesla da u zakup kako bi se smanjili troškovi države.

Država prodaje Telekom, Aerodrom daje u najam

Kompanija Telekom jedna je od najprofitabilnijih u Srbiji, koja je u 2011. zabeležila neto dobit veću od 22 milijarde dinara.

U rudnicima Resavica zaposleno je oko 4.000 radnika, od kojih je u poslednjih nekoliko godina zaposleno njih oko 1.000. U proseku rudari zarađuju 60.000 dinara zbog čega opštine Lajkovac i Lazarevac imaju visok prosek zarada. Prema podacima iz prošle godine, proizvodnja uglja u devet rudnika Resavice povećana je za 41 odsto, a cilj je da do 2015. godine proizvodnja bude milion tona.
Pre godinu dana ova kompanija je prešla potpuno u ruke države, nakon što je Vlada potpisala ugovor sa grčkom kompanijom OTE o otkupu 20 odsto akcija, u vrednosti od 380 miliona evra.

Početkom 2011. na tenderu za prodaju 51 odsto Telekoma Vlada Srbije je za taj paket tražila minimalno 1,4 milijarde evra. Tender je propao jer jedini učesnik, Telekom Austrija, nije ponudio više od 950 miliona evra.

Upitana o eventualnoj prodaji Telekoma, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je ocenila da nije dobro prodavati tu kompaniju samo da bi se pokrili deficiti.

- Volela bih da Telekom ostane konkurentan u tržišnoj utakmici sa ostalim učesnicima u toj oblasti, ali sve teže tu trku održava, jer u priči o privatizaciji, sve se manje ulaže, što nije dobro - rekla je Tabakovićeva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Aerodrom Beograd prodaja Telekoma Telekom Srbija ekonomska kriza ekonomija ekonomija Srbija Vlada Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana