Tekst objavljen: 05.07.2013 8:31        


U nameri da podstakne građane da traže i šalju fiskalne račune i tako pospeše punjenje budžeta, Poreska uprava odlučila je da organizuje i nagradnu igru, a glavna premija je automobil. Kontrole pokazuju da čak 42 odsto radnji ne izdaje račune, pa poreznici očekuju da će tom akcijom, do kraja godine, smanjiti taj broj za 10 do 15 odsto.

Država se igra sa nama: Uzmeš račun - dobiješ auto

Hoće li naša već potvrđena spremnost da zaigramo na sreću, doprineti da građani postanu saveznici poreznika u uterivanju PDV-a, u državnu kasu u Poreskoj upravi nemaju dilemu. Za nagrade su planirali fond od pet miliona dinara.

Čist račun na kraju godine, značilo bi da se u budžetu nađe nekoliko milijardi dinara više i 40 srećnih dobitnika nagrada. Tada će se i znati da li je efekat veći od onog iz akcije "Jedan poziv menja sve" iz 2005. godine kada se od građana tražilo da, za nagradu od 500 dinara, poreznicima prijave one koji ne izdaju račune.
Igra je već počela jer važe svi računi izdati od 1. juna, sa minimalnim iznosom 300 dinara. Potrebno ih je 30. Izvlačenje nagrada je u septembru i decembru. Uz kućne aparate, glavna nagrada su dva automobila - koja još se ne zna, jer je javna nabavka u toku, i pobediće najpovoljnija ponuda.

Ovakve igre okušala je većina okolnih zemalja. U Sloveniji je to kažu dalo odličan rezultat. Privrednici i poreski stručnjaci ne nalaze mane takvoj vrsti motivacije za poresku disciplinu.

- Tu postoji čak i sledeći nivo motivacije - da se na poleđini računa reklamiraju neki pravni subjekti, tako da i tu može biti novca i za Poresku upravu i za onoga ko izdaje fiskalni odsečak, jedino treba voditi računa u ovom slučaju da ta nagrada ne bude skuplja od ćara - kaže Dušan Korunski iz Unije poslodavaca Srbije.

Ekonomista Saša Radulović kaže da je normalno da se ovakve stvari ne rade, ali da u Srbiji siva ekonomija zauzima veliki deo našeg tržišta. - Mi imamo veliki problem sa sivom ekonomijom. Očigledno građani, poreski obveznici nisu svesni koje su posledice neuzimanja fiskalnog računa, tako da je potrebna jedna široka edukacija - kaže Radulović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Ljilja 10.07.2013 6:39

    niste objavili adresu na koju bi slali racune

  2. User image
    Pavlović Toma 28.09.2013 16:37

    Predhodni komentara je neophodan uslov za učešće u igri

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poreznici poreska uprava nagradne igre plaćanje računa računi fiskalni računi nagradna igra

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana