Tekst objavljen: 21.12.2012 11:41        


Najmanje 180.000 radnika kojima gazde u ovom času ne plaćaju socijalno neće imati ”sreće” kao što je imalo 421.604 njihovih kolega, kojima je država prethodnih godina uplaćivala zaostali radni staž. Budžetom za 2013. godinu nije predviđen ovakav izdatak.

Država više ne plaća povezivanje staža radnicima

Dragi Vidojević, državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, kaže da je "samo u prošloj i ovoj godini to koštalo 37,8 milijardi dinara, ali je u aprilu 2012. Ustavni sud doneo presudu da takva rešenja nisu zakonita i da se takve odluke ubuduće moraju regulisati samo u Skupštini, i to zakonima, a ne odlukama".

KAZNE POŠTENIMA, NAGRADE GUBITAŠIMA

Darežljivost države plaćaju najpoštenije firme koje su uredno, svih ovih godina, plaćale svoje obaveze. Svima njima se šalje loša poruka jer država nagrađuje gubitaše, kojima je ona gazdovala, a istovremeno kažnjava preduzeća koja kasne sa uplatama - ocenjuje Nebojša Atanacković iz UPS.
Istovremeno je, podseća Vidojević, bilo prigovora i na to što su ovu privilegiju imali samo radnici državnih preduzeća koja su se pripremala za privatizaciju, a ne i oni iz privatnog sektora, čime je napravljena diskriminacija.

- Ako bi se danas popisali svi radnici kojima su poslodavci ostali dužni uplate za doprinose, njihov bi broj sigurno bio značajan, a povezivanje staža svima je skupa stavka za državu - ocenjuje Vidojević.

Oni koji su uhvatili poslednji voz pre nego što je Ustavni sud oglasio kraj ovoj praksi, neće morati da vraćaju novac državi, niti će im Fond PIO brisati staž jer, kako kažu u ovom ministarstvu, pravila se neće menjati retroaktivno.

A koliko je ceo ovaj paket koštao državu najbolje se vidi iz računice po kojoj je od 2004. do 2012. državu povezivanje staža ukupno stajalo 60 milijardi dinara. Među preduzećima kojima je država davala bespovratnu pomoć su i 173 firme sa 11.634 radnika, kojima je država dala povlašćeni kredit, uz obavezu da novac vrate za četiri godine, uz jednogodišnji grejs period i kamatu od 8,5 odsto na godišnjem nivou. Dugove je, međutim, počela da vraća tek svaka deseta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaposleni radni staž radnici Srbija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana