Tekst objavljen: 15.05.2013 8:30        


Prosečan kredit u "švajcarcima", prema podacima koje je izneo Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, iznosi 6,1 milion dinara, dok prosečan kredit u evrima iznosi 3,2 miliona dinara.

Dugalić: Novinari "naduvali" problem sa švajcarcem

On smatra da otplata kredita u švajcarskim francima nije sistemski problem bankarskog sektora, niti problem kursa, već problem standarda građana.

- U vreme kada je bilo povoljnije zaduživati se u francima, 257 građana Srbije kupilo je po dva stana koristeći ovakve kredite. A svi koji su se zadužili u francima od 2006. do 2012. godine imali su manje mesečne rate od onih koji su se zadužili u evrima - kaže Dugalić i ističe da banke i dalje omogućavaju klijentima koji imaju problem u otplati zajmova, bez obzira na to da li su u evrima ili "švajcarcima", da dobiju dve godine grejs perioda.
- U švajcarskim francima je uzeto 22.000 kredita, što je tri odsto ukupne bankarske aktive, a zasad kasni otplata 0,1 odsto ovih zajmova - ističe Dugalić i dodaje da bi traženje rešenja koje će pomoći samo građanima zaduženim u francima, u neravnopravni položaj stavilo ostale klijente banaka.

- Nije u redu da svi ostali budu krivi, osim klijenata koji su uzimali kredite indeksirane u francima, a takvoj atmosferi doprineli su i mediji, odnosno novinari koji su uzimali takve kredite i "naduvali" ovaj problem, čime su, na neki način, zloupotrebili svoju funkciju - tvrdi Dugalić.

Kada je reč o ceni zajmova, sve dok se standard građana ne poveća, svaki kredit, pa i beskamatni, biće skup.

- Pri ovakvoj stopi inflacije, neće biti bitnog smanjenja kamatnih stopa, a samo priliv direktnih stranih investicija može da utiče na zjačajnije promene - kaže Dugalić. - Kamatne stope na stambene kredite sada su u proseku oko pet odsto, što nije visoko, ali su plate stanovništva male.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krediti u švajcarcima dugalić UBS Udruženje banaka Srbije kašnjenje u otplati otplata kredita nenaplativi krediti krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana