Tekst objavljen: 26.03.2013 17:51        


Cela situacija sa problematičnim kreditima u Srbiji ne može se posmatrati kao jednosmerna, već kao dvosmerna ulica, kaže Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste banke.

Duži rok otplate i manja rata rešenje za kredite

On navodi da je "Erste banka ovom problemu pristupila na konstruktivan način, nastojali smo da preventivno damo lek i ne čekamo da klijent zapadne u veliku docnju, kada je potrebno ozbiljnije lečenje".

- Prva stvar koja se gleda je kakav je otplatni kapacitet preduzeća, šta su stvarni troškovi, da li je biznis model dobar i održiv ili je baziran na nekim prošlim vremenima. Da li je menadžment koji vodi preduzeće svestan da su se uslovi promenili. Ako na ta pitanja imamo pozitivan odgovor, onda će sigurno postojati dobra volja sa naše strane da krenemo u rešavanje konkretnog problema. To je najčešće ono što mi zovemo raspeglavanje tj. produženje roka otplate i samim tim smanjenje rate – dodaje Carić.

Carić dodaje da "to može da bude i povećanje kredita klijentu, ukoliko vidimo da ima kreditnu sposobnost, ali nema dovoljno sredstava da bi ubrzao proizvodni ciklus. Ponekada to znači da se deo firme ili deo njene aktive mora prodati. Tako da na kraju krajeva to može da bude kombinacija više stvari".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
slavko carić erste banka banke kredit krediti nenaplativi krediti otplata kredita kašnjenje u otplati

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana