Tekst objavljen: 23.01.2013 15:13        


Produženje roka otplate ili grejs period za vraćanje stambenih kredita u francima neprihvatljivo je rešenje, navodi se u saopštenju Udruženja bankarskih klijenata Efektiva.

Dužnici: Banke da vrate novac ili slede tužbe

Oni navode da "produženje roka otplate od nekoliko godina tek neznato umanjuje mesečnu obavezu, dok grejs period ne umanjuje glavnicu duga, a takođe samo neznatno smanjuje mesečnu ratu".

Kako se navodi, oba predloga služe za uvećavanje ukupne kamate koja se do kraja otplate kredita plati banci i odgovaraju samo bankama.

Udruženje je zatražilo od NBS da se problem ovih kredita reši tako što će se glavnica kredita umanjiti na realnu vrednost duga, uzimajući u obzir ono što je do sada otplaćeno, kako bi se poništio paradoks nastao u ovim kreditima, gde korisnik i nakon nekoliko godina otplate duguje više nego što je pozajmio.

- Tražimo da banke vrate novac koji su naplatile kroz jednostrano povećanje kamata i marži, kako bi građani bili oslobođeni obaveze pokretanja sudskih sporova za nešto sto je evidentno kršenje zakona ove zemlje i što će dovesti do zagušenja u ionako sporom pravosuđu Srbije - dodaje se u saopštenju.

Narodna banka Srbije sa predstavnicima banaka traži rešenje koje će pomoći građanima koji su uzimali stambene kredite u francima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

3 komentara

  1. User image
    marko 23.01.2013 19:11

    Ja takodje imam kredit u chf i ne znam kome da se obatim da pogleda moj ugovor o kreditu,inace sam uzeo u unicredit,2008!ne znam kako da se ukljucim u tokovei planove Efektive!!ja se nadam da nece doci do tuzbe da ce nbs podrzati i zastititi narod!!!

  2. User image
    niko 24.01.2013 8:35

    U pocetku su chf krediti bili sa manjim ratama od onih eurskih. Tada ste niste bunili? A sada kada je gore, da vam drugi iz svog novcanika pomognu. Uostalom, bilo je upozorenja od zvanicnika vlasti da se NE uzimaju takvi krediti...

  3. User image
    lilika 24.01.2013 23:25

    Pa nisam ni mislila da se neće oglasiti neko ko će da zameri nama dužnicima u chf jer se bunimo. Nije u pitanju kursna razlika, nego nepoštovanje ugovora i menjanje kamate, odnosno teška krađa. CHF Libor je naglo oslabio, a banke nisu spuštale kamate, već nas pljačkale na oči, a država naravno ne reaguje nikada da zaštiti građane. Tek nakom novog zakona od jan 2012 su spustili na pravi nivo, ali pitanje je šta je sa našim parama od 2007-2011. To je u pitanju po nekoliko hiljada franaka, tj. eura. A sledeći put se prvo raspitajte pre nego što krenete u napad, možda i vas pljačka vaša banka, a vi to ne znate, hmmm?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
efektiva dužnici kredit krediti stambeni kredit stambeni krediti banke banka krediti u švajcarcima švajcarski franak kašnjenje u otplati otplata kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana