Tekst objavljen: 02.11.2012 9:57        


Prošlog petka razrešeni predsednik Izvršnog odbora Nove agrobanke (sada u stečaju) Milorad Džambić kaže da zakon ne zabranjuje da opet bude izabran za direktora, člana izvršnog ili upravnog odbora neke banke u Srbiji.

Džambić: Mogu opet da budem direktor banke

- Član zakona kojim se takva zabrana stavlja članovima izvršnog i upravnog odbora banke kojoj je oduzeta dozvola za rad ne odnosi se na banke za posebne namene, a Nova agrobanka je osnovana kao banka za posebne namene - kaže Džambić.

U Zakonu o bankama zaista piše da se na lice koje je bilo član upravljanja banke za posebne namene, a kojoj je NBS oduzela dozvolu za rad, ne odnosi stav prema kome NBS neće dati saglasnost na članstvo u IO ili UO licu „koje je na dan oduzimanja dozvole za rad banci ili šest meseci pre toga dana, odnosno na dan uvođenja prinudne uprave, u banci bilo ovlašćeno za predstavljanje i zastupanje, odnosno član organa upravljanja banke“.
I Narodna banka Srbije je potvrdila da je Nova agrobanka bila osnovana kao banka za posebne namene. U objašnjenju Narodne banke Srbije navodi se da je institucija banke za posebne namene ustanovljena Zakonom o stečaju i likvidaciji banaka i društava za osiguranje i Zakonom o bankama.

Banka za posebne namene, navodi se u odgovoru NBS, osniva se „na zahtev Agencije za osiguranje depozita na određeno vreme (do dve godine, sa mogućnošću da se to vreme produži za još dve godine), radi prenosa celokupne ili dela imovine i obaveza banke kojoj je NBS oduzela dozvolu za rad“...

Banka za posebne namene u svom poslovnom imenu sadrži reč ‘nova’ i ‘banka’.

Jedina dosad osnovana banka za posebne namene je bila Nova agrobanka, kojoj je 27. oktobra 2012. oduzeta dozvola za rad, navodi se u odgovoru NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
preuzimanje banaka državne banke agrobanka afera agrobanka nova agrobanka džambić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana