Tekst objavljen: 30.10.2012 14:23        


Evropska banka za obnovu i razvoj za 2013. prognozi oporavak Srbije i rast BDP od 1,1 odsto i navodi da se u ekonomiji Srbije trenutno uočava srbijanekoliko slabosti.

EBRD: BDP Srbije će opasti 0,7 odsto u 2012.

Kako je navedeno u najnovijem kvartalnom izveštaju (EBRD), objavljenom na sajtu te banke, posle ekonomskog rasta od oko dva odsto u 2011, EBRD prognozira negativan rast u 2012. od minus 0,7 odsto.

Takva prognoza data je, pre svega, u svetlu slabih pokazatelja o ekonomskom proizvodu u prvom kvartalu ove godine kada je bruto domaći proizvod (BDP) Srbije snižen 1,3 odsto na godišnjem nivou i samo nešto boljeg pokazatelja u drugom tromesečju.

Banka je navela da Srbiji i dalje prete veliki rizici, pre svega zbog njene izloženosti evrozoni i ponovnog porasta inflacije koja je u septembru dostigla dvocifreni nivo. Neizvesnosti je doprinela i domaća politika u periodu posle izbora, ukazala je EBRD.

Vlada se suočava sa velikim izazovima u smanjenju fiskalnog deficita koji sada dostiže oko sedam odsto BDP i kresanju javnog duga koji je narastao na blizu 60 odsto BDP, znatno iznad zakonskog limita od 45 odsto BDP, ukazala je EBRD.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
BDP EBRD Srbija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana