Zvanični kurs Evra za dan 30.11.20. :: 117.5822 rsd
Tekst objavljen: 30.10.2012 14:23        


Evropska banka za obnovu i razvoj za 2013. prognozi oporavak Srbije i rast BDP od 1,1 odsto i navodi da se u ekonomiji Srbije trenutno uočava srbijanekoliko slabosti.

EBRD: BDP Srbije će opasti 0,7 odsto u 2012.

Kako je navedeno u najnovijem kvartalnom izveštaju (EBRD), objavljenom na sajtu te banke, posle ekonomskog rasta od oko dva odsto u 2011, EBRD prognozira negativan rast u 2012. od minus 0,7 odsto.

Takva prognoza data je, pre svega, u svetlu slabih pokazatelja o ekonomskom proizvodu u prvom kvartalu ove godine kada je bruto domaći proizvod (BDP) Srbije snižen 1,3 odsto na godišnjem nivou i samo nešto boljeg pokazatelja u drugom tromesečju.

Banka je navela da Srbiji i dalje prete veliki rizici, pre svega zbog njene izloženosti evrozoni i ponovnog porasta inflacije koja je u septembru dostigla dvocifreni nivo. Neizvesnosti je doprinela i domaća politika u periodu posle izbora, ukazala je EBRD.

Vlada se suočava sa velikim izazovima u smanjenju fiskalnog deficita koji sada dostiže oko sedam odsto BDP i kresanju javnog duga koji je narastao na blizu 60 odsto BDP, znatno iznad zakonskog limita od 45 odsto BDP, ukazala je EBRD.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
BDP EBRD Srbija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana