Tekst objavljen: 07.07.2013 12:00        


Ujedinjeni Arapski Emirati su sa oko 4,7 miliona žitelja druga najbogatija zemlja arapskog sveta, čiji godišnji BDP iznosi 360, a plan je da dostigne 416 milijardi dolara. Dubai je simbol raskoši Emirata, ali ipak Abu Dabi ima najveće rezerve nafte i gasa, i odlikuje ga velika privlačnost među strancima.

Emirati: Kako izgleda život u Abu Dabiju

Iako je kosmopolitski grad u kome 80% stanovništva čine stranci, u Abu Dabiju se na svakom koraku oseća arapski način života. Džamije se nalaze svuda, alkohol se jedino toči u hotelskim restoranima, a za razliku od zaposlenih zapadnjaka, lokalno stanovništvo je uglavnom obučeno tradicionalno, pre svega žene. Tradicija je još jaka i mnoge žene se udaju dogovorenim brakovima.

Generalno, zakoni i pravila se značajno razlikuju od poslovne kulture u Evropi, tome svedoči činjenica da je u Kataru na snazi propis da izvršni direktor kompanije ne sme da napusti zemlju pre nego što se njegova slika ne objavi u novinama sa obaveštenjem da putuje ili ide na odmor.
Kada se Emiraćani žene, od države na poklon dobijaju kuću i oko 20.000 dolara. Pri tom, mladi bračni par oslobođen je plaćanja svih dažbina jer to za njih čini država. Školstvo i zdravstvo su besplatni.

Usled ovakvih pogodnosti, zakon ne predviđa nijednu mogućnost da strani državljani dobiju državljanstvo, čak ni njihova deca koja se rode u Emiratima.

Radni dan na Bliskom istoku obično započinje već u 7 ujutro, zbog vrućina, a državne službe rade od 7 do 14, međutim operativno samo do podne. Poslepodne svi odmaraju.

Za otvaranje kompanije propisane su različite tarife, ali osnovni start-up paket košta između 10 i 12 hiljada dolara.

Troškovi života su prilično visoki, najam poslovnog prostora je minimum 2.000 evra, a najam stana najmanje 1.400 evra. Dogovaranje poslova je slično kao i u Evropi: posle službenog upoznavanja slede različita poslovna druženja, a na ceni su znanje i nove tehnologije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stil života Abu Dabi UAE emirati ujedinjeni arapski emirati život bogatstvo luksuz

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana