Tekst objavljen: 10.10.2012 12:30        


Elektroprivreda Srbije uradila je sve po zakonu prilikom obračunavanja PDV-a za račune za struju za septembar, izjavio je v.d.direktora Aleksandar Obradović i dodao da je EPS poštovao sve smernice koje je dobio od Ministarstva finansija.

EPS ne pljačka građane, veći PDV po propisima

Na računima za struju u septembru uračunat je PDV po novoj stopi iako je povećanje PDV-a sa 18 na 20 odsto stupilo na snagu 1. oktobra.

Niški Centar za zaštitu potrošača Forum saopštio je juče da je Elektroprivreda Srbije u računima za struju isporučenu u septembru nezakonito uračunala porez na dodatu vrednost (PDV) od 20 odsto i zatražio da to ispravi.
Obradović je na pitanje zašto struja nije obračunata 30. septembra pre povećanja PDV-a rekao da je EPS ograničen ljudskim resursima i operativnim procedurama i da ni na koji način ne može u jednom danu da očita sva brojila.

Prema njegovim rečima, EPS razmatra i razgovara o uvođenju novih brojila gde je moguće daljinsko očitavanje utrošene energije.

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović kazala je da pitanje PDV-a za septembarske račune nije u nadležnosti njenog ministarstva već Ministarstva finansija.

Kako su iz Ministarstva finansija objasnili, tako obračunat PDV ipak je ispravan. - Koja će stopa poreza na dodatu vrednost biti primenjena zavisi od toga kada je struja očitana. Imajući u vidu da je očitavanje u oktobru primenjena je poreska stopa u skladu za zakonom - rekla je Milica Bisić iz tog ministarstva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Jovan Mitrovic 11.10.2012 12:11

    Na zalost, niste u pravu. Nije po Zakonu.
    Opet cete se suociti sa sudskim procesima koje ce te izgubiti kao sto sve procese pred sudovima gubite.
    Ja kao pojedinac, vracam Vam Racun za zahtevom za ispravku. Ako me odbijete, podnecu tuzbu nadleznom Sudu. Na racunu pise "Racun za utrosenu Električnu energiju" za mesec SEPTEMBAR. U Septembru je važeća stopa PDV-a bila 18%. To što ste Vi fakturisali u okobru, mogli ste i u Novembru ili Decembru, to je SAMO VAŠ problem, ne i moj. Datum nastanka DPO je 30.09.2012 godine.
    Videcemo se na sudu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
EPS Elektroprivreda Srbije energetika povećanje PDV-a PDV potrošači poskupljenje struja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana