Tekst objavljen: 02.04.2013 17:30        


Erste grupa procenjuje da će u ovoj godini Srbija zabeležiti rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,5 odsto. Pored toga, u uslovima konzervativnijih makroekonomskih pretpostavki, budžetski deficit biti u zoni od oko pet odsto BDP-a.

Erste: Raste deficit, evro od 110 do 115 dinara

Kao ključni pokretači rasta u 2013. godini predviđaju se niska poljoprivredna osnovica i izvoz, podržani proizvodnjom automobila.

Predviđa se da će tokom najvećeg dela prve polovine 2013. godine inflacija ostati na povišenom nivou, a da će od kraja drugog kvartala početi da se ublažava i da će krajem godine opasti do ciljnog koridora Narodne banke Srbije od četiri plus minus jedan odsto.

Erste grupa predviđa da će do kraja godine NBS "srezati" referentnu stopu na oko 10 odsto, kao i da će dinamiku oblikovati spoljno okruženje i perspektiva deviznog kursa.

Očekuje se da se kurs dinara prema evru kreće u rasponu od 110 do 115 dinara za evro u uslovima pomenutih faktora i povoljnijeg profila tekućih transakcija i stranih direktnih investicija.

Ključni rizici su znatno fiskalno "klizanje" i neobezbeđivanje novog aranžmana iz predostrožnosti s MMF-om radi podržavanja kredibiliteta politike, što bi dobro došlo ukoliko bi povoljan tržišni sentiment oslabio.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
erste banka Srbija ekonomija ekonomska kriza budžetski deficit trgovinski deficit deficit inflacija devizni kurs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana