Tekst objavljen: 16.01.2013 16:27        


Bugarska producentska kuća Pajner (Payner) poznata kao najveći izdavač "čalge" ili bugarske turbofolk muzike, dobila je oko milion evra iz Operativnog programa za konkurentnost EU, preneo je portal EurActiv Srbija.

EU daje milione bugarskim turbofolkerima

Pozivajući se na sofijsku novinsku agenciju Novinite, portal navodi da Evropska unija tek treba da isplati novac Pajneru koji je u vlasništvu 43-trogodišnjeg inženjera Mitka Dimitrova.

Portparolka komesara za regionalnu politiku Širin Viler potvrdila je da su bugarske vlasti odabrale Pajner za dodeljivanje pomoći od jednog miliona evra. Vilerova je navela da je nakon zabrinutosti u nekim krugovima, Evropska komisija 15. januara zatražila od bugarskih vlasti da ispitaju da li su poštovana sva pravila šeme o dodeli pomoći u slučaju Pajnera.
Dimitrov je kao cilj projekta za koji mu je bugarska vlada dodelila novac Evropske unije istakao "podizanje konkurentnosti kompanije na domaćem tržištu pomoću modernizacije opreme".

Ta izdavačka kuća takođe želi da pospeši održivi ekonomski razvoj i da očuva svoju vodeću poziciju.

Muzička produkcija Pajner osnovana je 1993. godine, a u svom vlasništvu ima i nekoliko diskoteka širom zemlje kao i hotel dvorac "Bajke". Pre 10 godina Pajner je pokrenuo i svoj TV kanal Planeta, prvi satelitski kanal sa bugarskom muzikom, a 2007. godine i kanal Planeta folk koji se gleda i u Makedoniji i Albaniji.

Prema informacijama sa sajta kompanije, za Pajner trenutno snima 54
pevača, uključujući i srpsku folk zvezdu Bobana Zdravkovića. Pajner je kontroverzan upravo zbog prirode "čalga" muzike - ozloglašenog žanra koji se pojavio u Bugarskoj devedesetih godina prošlog veka, a u kojem dominiraju motivi novca i seksualnih aluzija.

Poznato je da u ovoj muzici posebno uzivaju "mutri", bivši rvači koji su u velikoj meri preuzeli organizovani kriminal u Bugarskoj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
muzika fondovi evropska unija EU Bugarska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana