Tekst objavljen: 12.10.2012 10:40        


Rast broja nezaposlenih, manjak u budžetu, monopoli i rad inspekcija, neki su od problema na koje ukazuje Brisel. Srpski privrednici potvrđuju tačnost te dijagnoze i podsećaju da Vlada nema vremena za odugovlačenje sa reformama.

EU dala Srbiji dobru dijagnozu: Stanje je teško

Briselova poruka Beogradu je jasna - došli ste do pola puta kada je reč o ekonomskim reformama potrebnim za priključenje Evropskoj uniji. Godina za nama je u znaku minusa.

Osim Zakona o Narodnoj banci, u ekonomskom delu Izveštaja Evropske komisije navodi se da u srpskoj ekonomiji, u protekloj godini, nije bilo mnogo pomaka.

- Situacija u srpskoj ekonomiji pogoršala se u proteklih godinu dana. Niži ekonomski rast, više ljudi bez posla, sve su to posledice globalne ekonomske krize, ali i toga što se u Srbiji nije mnogo radilo na rešavanju ekonomskih problema, najpre zbog izbora, a potom zbog formiranja vlade - objašnjava Frejk Janmat iz Evropske komisije.
Za srpske privrednike Izveštaj nije izenađenje, jer daje tačnu dijagnozu problema i samim tim opomenu Vladi da ubrza refrome.

- Nema dobrih vesti kada je reč o stranim investicijama. U prvoj polovini godine uloženo je oko 44 miliona evra, što je trećina u odnosu na isti period 2011. godine, a to je još jedan alarm Vladi - podseća Mihajlo Vesović iz Privredne komora Srbije

- Jako je bitno da vlada sprovede refrome, a kada to strani investitori vide, biće bolja klima za ulaganja - ističe Miloš Đurković iz Američke privredne komore.

Stručnjaci kažu da je očigledno da u izveštaju iz Brisela dominaraju političke, a ne ekonomske teme, ali da to ne znači da su one manje važne ili lakše rešive.

Dekan Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Mihajlo Crnobrnja tvrdi da ima još mnogo da se radi, ne zbog Brisela, nego zbog nas samih.

Da li se radi na ekonomskim reformama, ne treba da nam kaže Brisel za godnu dana u svom novom izveštaju, već će prve ocene stići od samih srpskih privrednika i građana ukoliko vide promene - na bolje.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer kaže da EU i Srbija moraju zajednički da se bore protiv krize.

- Moramo zajedno da radimo na fiskalnoj disciplini i ograničavanju budžetskog deficita i javnog duga - rekao je on i ocenio da privredni i ekonomski razvoj zavisi od investicija i da je zato neophodna stabilnost u privredi i predvidivo poslovno okruženje.

- EU ima dobre ekonomske odnose sa Srbijom i prvi je ekonomski partner Srbije u oblasti uvoza i izvoza i stranih direktnih investicija - istakao je Dežer.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ekonomska kriza evropska unija evropska komisija kriza srbija Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana