Tekst objavljen: 18.10.2012 15:57        


Bivša multietnička država Jugoslavija bila je prema mnogočemu mini verzija Evrope, piše holandski dnevnik De Volkstrant. Plate na severu su čak tri ili četiri puta bile veće od onih na jugu. U snažnom kontrastu u odnosu na sever, jug je trpio znatnu nezaposlenost.

EU kao SFRJ, Brisel kao novi Beograd

I u mnogo slučajeva kao danas među evropskim narodima, došlo je do izrazitog osećaja nemoći u bivšoj Jugoslaviji. Vlasti su izgledale "daleke", kao da ne predstavljaju svoj narod.

Najveća razlika između bivše Jugoslavije i EU je da Unija obuhvata demokratske nacionalne države. Nacionalisti mogu da opstanu samo kao opozicija demokratskim snagama. Često se govorilo kako je federacija možda mogla preživeti da je postojala veća demokratska podrška, da je imala demokratskiji politički sistem i prostor za otvorenu raspravu i slobodu štampe.
Dok današnji severni Evropljani proklinju Brisel, Slovenci i Hrvati tada su gledali na Beograd kao sinonim za sve što je krivo: Beograd je kriv što se naš novac odvlači daleko, Beograd je pokroviteljski, pun nesposobnih birokrata.

Bivša Jugoslavija je isto imala jednu valutu, dinar, koja je bila simbol tih "dalekih vlasti". Bilo je naširoko rasprostranjeno mišljenje da je ujedinjenje sa drugim narodima tek ideološki projekat i da je stoga neprirodno postavljen.

Severne republike nastavile su da naplaćuju doprinose dokle god je trajao prosperitet i tako dugo dok stanovnici nisu primetili koliko su izolovani od drugih regija.

Sve se to promenilo 1980-ih; Tito je umro, ekonomski pad je započeo, a sever je morao da spašava jug od bankrota. Aktuelni slogan severnoevropskih zemalja "nijedan cent više za zonu belog luka" jezivo podseća na nekadašnji slovenački koji je glasio "nema više sredstava za biftek zonu".



Veliku udarac EU nanela je i neprijatna sličnost sa Titovim apartčcima. Naime, i jedni i drugi bili su prilično neprijatno iznenađeni na znake nepopularnosti. Čini se da su obe kategorije birokrata obavijene nekom čaurom, koju bi nerado napustili.

Žan Klod Junker, predsednik Eurogrupe, poznat je po sledećem komentaru - "Svi znamo šta bi trebalo da radimo, samo ne znamo kako biti ponovno izabran nakon toga što uradimo".

Međutim, smanjenje demokratske podrške Evropi bi moglo da ima daleko više štetan efekat od jednostavnog odlaganja. Jedna lekcija koja se može naučiti iz raspada Jugoslavije je da će se monetarna unija u području gde postoji ekonomska podela između severa i juga nužno suočiti sa problemom ukoliko se ljudi ne budu osećali zajednički odgovorni.

U vremenima obilja nije im teško prihvatiti takvo jedinstvo. Ali kada vremena postanu teška, jedinstvo postaje uzrok problema.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jugoslavija brisel raspad sfrj EU evropska unija SFRJ bivša jugoslavija kriza u Evropi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana