Tekst objavljen: 13.12.2012 11:33        


Evropski parlament dao je zeleno svetlo za uvođenje poreza na finasijske transakcije čiji su potpisnici 11 zemalja Evropske unije. Glasanje je bilo pozitivno uprkos neizvesnosti koja vlada o načinu popunjava planiranih fondova.

EU odlučila: Uvodi se porez na transakcije

Poslanici evropskog parlamenta usvojili su u sredu sa 533 glasova, 93 protiv i 32 uzdržanih, rezoluciju o jačanju saradanje u domenu fiskalne politike između 11 članica EU, Nemačke, Francuske, Belgije, Portugalije, Slovenije, Austrije, Grčke, Italije, Španije, Slovačke i Estonije.

Inicijativi potekloj od francuskog predsednika Fransoa Olanda i nemačke kancelarke Angele Merkel uskoro bi se mogle pridružiti i druge članice EU medju kojima je i Holandija, koja se u početku protivila uvodjenja ove vrste poreza.

Velika Britanija i dalje ostaje protivnik ovakvog oporezivanja. - Nadam se da će Dejvid Kameron uspeti da zaštiti našu zemlju od bilo kakvog uticaja ovakvog poreza - istakla je britanska poslanaca u EP Maria Andreasen tokom današnje debate.

Ovaj vid takse predviđa operezivanje trgovanje akcijama i obveznicama u visini od 0,1 odsto, odnosno od 0,01 odsto na trgovanje finasijskim derivatima.

Prema procenama "Oksfam", medjunarodne nevladine organizacije koja se bori protiv siromaštva u svetu, prihod od poreza na finasijske transakcije mogao bi biti oko 37 milijardi evra, dok francusko ministarstvo za spoljne poslove smatra da on neće biti veći od 10 milijardi.

Nemačka, za razliku od Francuske, protivi se mogućnosti da prihod od poreza na finasijske tranakcije bude upotrebljeni za popunjavanje evropskog budžeta, preneo je švajcarski list "24 sata".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
EU evropska unija banke evrozona kriza evrozone kriza u Evropi ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana