Tekst objavljen: 17.01.2013 12:25        


Rad na sistemu gašenja posrnulih banaka pre nego što one ugroze širu ekonomiju od ključnog je značaja ove godine, saopštila je Evropska komisija.

EU: Prvo ćemo gasiti problematične banke

Predsednik Komisije Žoze Manuel Baroso izjavio je da će, pored planova za pokretanje jedinstvenog bankarskog nadzora u evrozoni, pre leta izneti "formalni predlog zakona o jedinstvenom mehanizmu rešavanja problema u bankarskom sektoru".

- Smatram da je to pitanje apsolutni politički prioritet. Taj predlog nije ništa manje bitan od jedinstvenog nadzora, i neće biti ništa jednostavniji u pravnom, tehničkom i političkom smislu - naveo je Barroso.

Lideri EU su na prošlomesečnom samitu odobrili osnivanje Jedinstvenog nadzornog mehanizma (JNM), regulatora koji će funckionisati uporedo sa Evropskim stabilizacionim mehanizmom (ESM), u cilju nadzora i pomoći kreditorima u problemima, pre nego što oni načine preveliku štetu po ekonomije.

JNM je prvi korak ka bankarskoj uniji, zasnovanoj na centralnom nadzoru svih banaka u evrozoni, a dodatak JNM-u trebalo bi da bude sistem za pravovremeno gašenje onih kreditora koji zapadnu u suviše velike probleme, uz šemu garancija depozita, da bi se zaštitili klijenti banaka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
EU evropska unija banke propale banke evropska komisija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana